Dort Princezna – Prinsesstårta

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Dort Princezna - Prinsesstårta  Foto:
Dort Princezna - Prinsesstårta
Foto: Švédská kuchařka

Prinsesstårta čili dort Princezna stojí na vynikajícím spojení šlehačky, vanilkového krému, marcipánu a piškotového těsta. Jeho příprava není úplně snadná, proto si ho většina Švédů raději kupuje hotový, domácí ovšem chutná o sto procent lépe.

Tento recept je dítětem švédské učitelky domácích prací Jenny Åkerströmové, která kdysi v zámožné stockholmské čtvrti Östermalm vyučovala dívky z lepších rodin. Mezi její žačky patřily i princezny Margaretha, Märtha a Astrid, dcery prince Carla, vévody z Västergötlandu a Ingeborg Dánské. Dort získal své jméno údajně proto, že mladým princeznám velice zachutnal.

Článek

Nejlepší dorty Foto:

20 nejlahodnějších dortů pro každou příležitost

Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě naštěstí dost a dost. A je to dobře, protože receptů na ty nejúžasnější dorty je také spousta. A kdo má rád sladké, může...
Suroviny
Korpus:
vejce 8 ks
Náplň:
vanilkový lusk 1 ks
polotučné mléko 500 ml
žloutky 5 ks
kukuřičný škrob 3 lžíce
máslo 25 g
vanilkový cukr 3 lžičky
malinový džem 3 lžíce
Dozdobení:
obarvený zelený marcipán, rozválený do kruhového tvaru
Postup
1

Troubu předehřejte na 175 °C.

2

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku a prášek do pečiva. Vmíchejte k vaječné směsi a nalijte do vymazané formy.

3

Pečte asi 40 minut. Když je korpus hotový, nechte ho několik minut odstát ve formě. Poté ho opatrně vyjměte a nechte vychladnout. Korpus horizontálně rozřežte na tři části.

4

Připravte krém. Vanilkový lusk podélně rozkrojte. Špičkou nože vyškrábněte semínka, která přidejte do mléka spolu s vydlabaným luskem. Metličkou dobře rozmíchejte, aby se vanilka rovnoměrně rozdělila. Vanilkové mléko přiveďte k varu a nechte 10 minut odstát.

5

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem. Vanilkové mléko přelijte přes sítko ke žloutkům. Pečlivě promíchejte. Vzniklou směs dejte do kastrolu a pomalu za průběžného míchání ode dna vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Dobře hlídejte, protože nesmí začít vřít! Kastrol odložte, přidejte nakrájené máslo a rozmíchejte metličkou dohladka. Dejte na půl hodiny vychladit do ledničky.

6

Vyšlehejte šlehačku, kterou smíchejte s vanilkovým cukrem a vanilkovým krémem.

7

První díl korpusu dejte na dortový stojan a naneste na něj vrstvu džemu s vrstvou krému. Postup opakujte ještě dvakrát.

8

Dort potáhněte marcipánem. Marcipán by měl být větší než korpus, aby se ho podařilo obalit celý. Přebývající okraje marcipánu založte pod korpus. Hotový dort posypte moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Oblíbená Princezna existuje ve více variantách. Dort se žlutým marcipánem se nazývá Princ nebo dort Carla Gustava, růžový marcipán pak pokrývá povrch dortu Opera. Miniverze dortu Princezna se jmenuje Žába.

Dort Princezna - Prinsesstårta  Foto: Dort Princezna - Prinsesstårta; foto: Švédská kuchařka

Švédská kuchařka – kulinářské tradice Severu

Švédská kuchařka Foto:

Dominika Wittenberg Gašparová

Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou jako kuchyně středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky, houby a jiné). Popularita zdravé severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine.

Autorka vás naučí, jak připravit na Severu tolik milované ryby nebo zvěřinu či lesní plody. Kniha však neobsahuje pouze recepty, ale představí i švédské zvyky a tradice a jídla s nimi spojená. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč se říká oblíbené formě stolování švédský stůl, co znamená FIKA, ale také jak se slaví Vánoce, Velikonoce nebo letní slunovrat.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama