Dort Panforte di Siena

Doba přípravy:
Počet porcí: 10–12
Dort Panforte di Siena  Foto:
Dort Panforte di Siena
Foto: kuchařka Čokoláda

Italská specialita, jejíž kořeny sahají staletí zpět. Ovoce a ořechy můžete měnit podle libosti. Hlídejte dobu pečení, pokud dort necháte v troubě příliš dlouho, může být vysušený.

Dort se báječně hodí na Vánoce, buď jako dezert v některém svátečním dni, nebo jako dárek. Zabalte ho do celofánu, zavažte mašli a potěšte ty, co máte rádi. Vydrží až 3 měsíce.

Suroviny
loupané mandle 130 g
pekanové ořechy 65 g
med 190 g
hořká čokoláda (min. 54 %) 150 g
máslo 70 g
sušené fíky 65 g
glazované meruňky 25 g
glazované třešně 20 g
kakao holandského typu 25 g
mletá skořice 1 lžička
moučkový cukr na posypání
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. Rozložte na něj mandle a pekanové ořechy a 12–15 minut pečte, až mandle zezlátnou. Vyjměte a nechte zchladnout.

2

V rendlíku rozehřejte na mírném stupni med, nasekanou čokoládu, máslo a cukr, až se vše rozpustí. Nechte mírně zchladnout a vmíchejte ovoce, opečené ořechy, prosátou mouku, kakao a skořici.

3

Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Namočte si ruce, po částech nabírejte těsto a vkládejte ho do formy. Pořádně ho zatlačte, aby vyplnilo celou formu. Ruce mějte vždy vlhké, jinak se těsto bude lepit. Pečte v předehřáté troubě zhruba 8 minut, dokud dort nebude na dotek nadýchaný a pružný. Vyjměte ho a nechte zchladnout. Dort vyndejte z formy a pocukrujte.

PRIMA TIP: Glazované meruňky a třešně jsou speciální druh sušeného ovoce. Udělat si je můžete i doma. V rendlíku zahřejte 4 lžíce medu, 100 ml vody a 2 lžíce rumu. Svařte na hustší sirup, vložte do něj sušené meruňky a třešně a nechte 15 minut probublávat.

Dort Panforte di Siena  Foto: Dort Panforte di Siena; foto: kuchařka Čokoláda

Čokoláda

Čokoláda Foto:

Kirsten Tibballs

Pro všechny, kdo mají rádi čokoládu, jsou tu sladké, netradiční recepty, klasické i současné. Kirsten Tibballs, šéfkuchaři přezdívaná "australská královna čokolády", provozuje školu pro domácí kuchaře, kteří chtějí ovládnout jemné umění čokolády a cukrářství. Její dlouholeté zkušenosti učitelky jí umožnily shromáždit tuto úžasnou sbírku receptů pro všechny, kteří si rádi dají něco sladkého na zub a kteří chtějí ohromit své přátele a rodinu pečlivě připravenými pokrmy z čokolády. Čokoláda je vždy hlavní ingredience každého receptu.

Recepty jsou rozdělené do tří kategorií: lehké, středně těžké a obtížné. Kirsten pečlivě krok za krokem popisuje celou přípravu a doprovází ji mnoha fotografiemi, takže budete mít dokonalý přehled o celé přípravě. Čokoládové brownies, sušenky s kokosem či malinami, čokoládové koláče, karamelová nebo čokoládová pěna, čokoládový crème brûlée, mléčné čokoládové medové pralinky... To je čokoláda! Svůdná, nádherná, nejlepší!

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama