Domácí vanilkový extrakt

Doba přípravy:
Počet porcí: 200 ml
Vanilkový extrakt Foto:
Vanilkový extrakt
Foto: Výpečky.com

Zbyly vám doma po vánočním pečení vanilkové lusky? A dokonce přeschly? Nevyhazujte je a raději si z nich vyrobte vanilkový extrakt, který se hodí do mnoha moučníků a budete ho mít po ruce, kdykoli bude potřeba.

Suroviny
vanilkové lusky 4 ks
kvalitní vodka (např. Absolut) 200 ml
uzavíratelná lahvička
Postup
1

Lusky po celé délce rozřízněte a hoďte do lahve s vodkou, ve které zbyly asi 2 dl vodky. Aby se vanilka dobře vylouhovala, musí být lahev s vodkou dobře uzavřena a položená vodorovně do lednice, aby byly celé lusky ponořeny.

2

V ideálním případě nechte lusky louhovat asi 2 měsíce, občas lahví protřepejte. Hotový extrakt poté přelijte do menší lahvičky a uchovávejte v lednici. Je to i hezký "jedlý" dárek pro každého, kdo rád peče :)

Milujeme Výpečky!

Výpečky.comVýpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace.

Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.

Videa

reklama

reklama