Domácí tlačenka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Domácí tlačenka Foto:
Domácí tlačenka
Foto: Svět na pánvi

Tento postup šetří práci, energii i čas při výrobě. A výsledkem je dokonalá zabijačková dobrota připravená přesně podle vaší chuti.

Suroviny
zadní vepřové koleno s kostí 1,5 kg
voda 4 l
vepřový jazyk 300 g
vepřová plec 500 g
očištěné vepřové kůže 1 kg
vepřová srdce 300 g
mrkev 1 ks
cibule 1 ks
nové koření 1 lžička
česnek 1 palička
majoránka 1 lžička
sůl 5 lžic
mletý pepř 1/2 lžičky
Postup
1

Vepřové koleno nejprve nařízněte podél kosti a poté ho dejte vařit do 4 litrů vody. Jakmile začne voda vřít, přidejte vepřový jazyk, plec a srdce, mrkev, cibuli, nové koření a polovinu uvedeného množství česneku, majoránky, soli a pepře. Nechte vařit cca 40 minut.

2

Po uplynutí této doby přidejte kůži a nechte pomalu táhnout další hodinu. Potom z hladiny odeberte tuk a vývar přeceďte přes jemné síto.

3

Maso očistěte a nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm, kůže najemno pomelte. Vložte zpět do asi 1,5 litru scezeného vývaru, dle chuti přidejte druhou polovinu koření a potom nechte táhnout dalších 10 minut.

4

Nechte vychladnout asi na 50 °C. Potom vychladlé dílo naplňte do tlačenkového pytlíku, po stranách pevně stáhněte provázkem a nechte přes noc v ledničce ztuhnout.

5

Prima Tip: Nejlepší kůže seženete u řezníka, jsou z hřbetního sádla. Řezník už bude vědět.

Domácí tlačenka Foto:

Domácí tlačenka, foto: Svět na pánvi

Svět na pánviSvět na pánvi

aneb Cesta k šéfkuchařské čepici

Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše vám umožní uvařit si autentické recepty ze všech míst, kde jako kuchař působil (Rakousko, Švýcarsko, Karibik, zaoceánská loď nebo soukromý ostrov), a navíc také nahlédnout do zákulisí kuchařské profese a zjistit, jak to chodí v kuchyních luxusních hotelů.

Každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty, ať už ty, které vařil na svém pracovišti, nebo domácí recepty svých spolupracovníků. Všechny jsou ale vybrány tak, aby je zvládl uvařit i laik a aby se daly uvařit i u nás z běžně dostupných surovin, nejsou složité na přípravu ani dokončení.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama