Domácí sýr ricotta s ovocem

Doba přípravy:
Počet porcí: 400 g
Domácí sýr ricotta s ovocem Foto:
Domácí sýr ricotta s ovocem
Foto: isifa.com

Domácí ricotta je vážně skvělá, můžete ji namazat jen tak na chleba a nebo ji přidat s parmezánem do špaget. Anebo k ní – jako v tomto receptu – přidejte ovoce a sladká tečka je na světě. A ten báječný pocit, když si doma snadno vyrobíte sýr za pár korun a víte, co jíte.

Suroviny
plnotučné čerstvé mléko 1500 ml
mořská sůl 1 lžička
lísková jádra mletá
nasekaná čerstvá máta
nektarinky nebo jiné sezonní ovoce
Postup
1

Do velkého hrnce nalijte mléko, smetanu, sůl a vše dejte vařit. Když mléko se smetanou dosáhne 80 °C (na okrajích se dělají malé bublinky – lepší měřit kuchyňským teploměrem), tak přilejte přeceděnou citronovou šťávu. Ztlumte oheň na minimum a ještě dvě minuty směs promíchávejte. Směs se začne ihned srážet, vypněte oheň a vše nechte asi pět minut dojít.

2

Hrnec nechte v pokojové teplotě asi hodinu. Poté si připravte další hrnec s cedníkem vyloženým látkovou plenou (můžete použít i čistou utěrku). Celou směs vlijte do cedníku a nechte minimálně hodinu okapat.

3

Hotovou ricottu vyklepněte z cedníku do uzavíratelné misky a nechte vychladnout. Ricotta v lednici vydrží až pět dní. Pro odvážlivce – vykapanou syrovátku můžete vypít, je to moc zdravé, ale ne moc dobré :)

4

Na hotovou ricottu nasypte oříšky a nasekanou mátu. Poklaďte na ni nakrájené nektarinky a vše zakápněte medem.

Domácí sýr ricotta s ovocem Foto: isifa.com

Domácí sýr ricotta s ovocem. Foto: isifa.com


 

Výpečky.com, Foto:

Výpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace. Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.

Videa

reklama

reklama