Domácí snídaňové müsli

Doba přípravy:
Domácí snídaňové müsli  Foto:
Domácí snídaňové müsli
Foto: FOODLOVER.CZ

Pokud rádi snídáte müsli, není nic snazšího, než si vyrobit vlastní přesně podle vaší chuti. Tereza z blogu Foodlover.cz se s námi podělila o svůj recept i tipy, jak udělat müsli co nejchutnější.

Velkou výhodou je, že oproti kupovaným variantám si sami zvolíte, jak sladké ho chcete mít. Přidáte co máte zrovna po ruce nebo co máte nejradši, vyvarujete se ztužených tuků a celkově budete mít dobrý pocit, že jste udělali něco tzv. "homemade".

Suroviny
Základ:
ovesné vločky (nebo jiné) 250 g
máslo 80–100 g
med 2 lžíce
Postup
1

Med a máslo si nalijte do kastrůlku a na mírném plameni rozehřejte.

2

Do mísy nasypte všechny sypké ingredience, přilijte máslo s medem. Směs dobře promíchejte.

3

Pekáč vyložte pečicím papírem, nasypte na něj směs a pečte na 180 °C asi 20 minut. Müsli vyndané z trouby je měkké, až po chvíli ztvrdne.

4

Skladujte v uzavřené sklenici, mělo by vydržet minimálně měsíc.

Prima tipy:

Čím více másla použijete, tím lépe se vám vytvoří hrudky a müsli se pak méně sype. Vegani místo másla použijí v přiměřeném množství rostlinný olej.

K ovesným vločkám můžete přidat ještě pár lžic pšeničných otrub, které jsou skvělým zdrojem vlákniny.

Pokud se vám bude zdát základ málo sladký, libovolně si ho doslaďte. Pokud se směs rozhodnete doladit sirupem či medem, přidat džus nebo pyré, můžete ubrat trochu másla. Údajně máslo jde i vynechat a dá se kompletně nahradit právě třeba jablečným pyré.

Domácí snídaňové müsli  Foto: FOODLOVER.CZNamíchejte si ingredience podle vlastní chuti:

• Semínka – dýňová, lněná, chia, slunečnicová...

• Ořechy – pekanové, vlašské, mandle, lískové, makadamové, para, nesolené pistácie...

• Sušené ovoce – rozinky, višně, švestky, meruňky, brusinky, jablka, banán, datle...

• Hořká čokoláda

• Koření – mletá skořice, koření do perníku...

• Kakao

• Vanilková esence

• Mák

• Strouhaný kokos

• Sladidla – cukr, třtinový cukr, datlový sirup, agáve sirup, med, javorový sirup, rýžový sirup...

• Jablečný, pomerančový džus

• Jablečné pyré

Kdo je Foodlover?

Foodlover

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama