Domácí semínkový chléb

Doba přípravy:
Domácí semínkový chléb Foto:
Domácí semínkový chléb
Foto: My Cooking Diary

V receptu najdete ovesné vločky, ale pokud byste chtěli bezlepkovou verzi, použijte například pohankové nebo jáhlové. Co se týče semínek a ořechů, tak určitě můžete experimentovat. Hodí se vlašské i lískové ořechy, přidat můžete dýňová semínka, ale zachovejte vždy gramáž!

 

Chléb je dost sytý, takže pokud jste v domácnosti třeba jenom dva, je dobré udělat poloviční množství. Hodit se bude v tomto případě i menší forma, jinak bude hodně nízký.

Recept

Paleo chléb ze semínek  Foto:

Paleo chléb ze semínek

Pečivo v paleo stravě můžete nahradit tímto zrníčkovým chlebem. Díky chia semínkům a vejcím drží krásně pohromadě a je opravdu moc dobrý i pro nás "nepaleo". Vyzkoušejte sami!
Suroviny
lněná semínka, drcená nebo celá 100 g
pekanové ořechy 40 g
neloupané mandle 50 g
slunečnicová semínka 200 g
chia semínka 30 g
psyllium 20 g
kokosový olej 3 lžíce
agáve sirup 1 lžíce
sůl 1 lžička
voda 360 ml
klasická obdélníková forma 30 × 11 cm
pečicí papír
Postup
1

V míse smíchejte všechny suché ingredience a pořádně promíchejte. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, agáve sirup a vodu. Znova pořádně promíchejte.

2

Formu vyložte pečicím papírem, přelijte do ní semínkovou směs tak, aby byla ve všech koutech formy a horní část uhlaďte – bude to spodní část chleba. Takto připravenou směs nechejte 2 hodiny odležet, aby do sebe semínka i psyllium nasákly vodu a chléb držel pohromadě.

3

Směs pak dejte péct do trouby na 200 °C na 25 minut a opečte tak spodní část chleba. Potom formu vyndejte z trouby, chléb i s pečicím papírem přendejte na plech a obraťte opečenou částí dolů. Chléb dejte do trouby na dalších 30 minut, dokud není krásně opečený a křupavý. Čas je orientační, sledujte barvu chleba – v různých troubách to může být rozdíl třeba i 10 minut. Hotový chléb nechejte úplně vychladnout a pak ho teprve krájejte.

Domácí semínkový chléb 2 Foto: Domácí semínkový chléb; foto: My Cooking Diary

Nejchutnější deník

My Cooking Diary Foto:

My Cooking Diary jsem si původně založila na Facebooku pro kamarády, které zajímalo, co jím, když hubnu. Postupem času se začali na blog přidávat i další čtenáři a dávali mi najevo, že to, co dělám, je baví. Založila jsem si proto svoji vlastní webovou stránku, aby recepty byly přehlednější, a od té doby mám oficiálně blog.

Snažím se moje čtenáře inspirovat ke zdravějšímu životnímu stylu, takže kromě fotek jídel přidávám na svůj Instagram i fotky toho, jak cvičím. Ke zdravému životnímu stylu patří ale taky zdravý rozum, takže nejsem nijak extrémní a snažím se kombinovat sem tam i nějaká méně zdravá jídla. Ráda taky se čtenáři sdílím svoje zážitky z cest, takže na blogu najdete i rubriku cestování. Momentálně pracuji na své první kuchařce, která bude obsahovat recepty na celý měsíc.

Kačí, My Cooking Diary

Videa

reklama

reklama