Domácí rybí prsty a šťouchaný hrášek s mátou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Domácí rybí prsty a šťouchaný hrášek s mátou Foto:
Domácí rybí prsty a šťouchaný hrášek s mátou
Foto: Thinkfood.cz

Uvařit podle Jamieho Olivera dobře, rychle a ekonomicky? Žádný problém! Co třeba domácí rybí prsty se šťouchaným hráškem s mátou?

Recenzi kuchařky je potřeba udělat hned, jak se vytáhne z trouby. Tedy z tiskárny. Jak jsme avizovali, Moje rodinná kuchařka z produkce Jamie Oliver’s FOOD Tube vyšla 13. května v českém jazyce. Sympatická věc, jejíž obsah nadšený foodie a milovník všeho z kuchyně Jamieho Olivera zhltne během dvacetiminutové jízdy tramvají. Autorkou kuchařky je stejně sympatická, vždy usměvavá Kerryann Dunlop, dívka, která v dobrém slova smyslu propadla hustým sítem učňovského programu Jamieho Olivera Fifteen.

Krátce o něm. Vzdělávací program Fifteen vznikl v ranných devadesátkách v hlavě Jamieho Olivera. Myšlenkou byla pomoc mladým lidem ze sociálně slabšího prostředí, v nouzi, nebo těm, kteří se z nějakého důvodu přestali vzdělávat a potřebují druhou šanci, kopanec, kterým může být právě to, že se naučí vařit a začnou se tím živit. Jamie se do této myšlenky sociálního podnikání vložil s nadšením a po 10 letech práce a příprav přivedl pojekt Fifteen k životu. A to k velmi progresivnímu životu. V roce 2002 otevřel v Londýně první ze sítě restaurací Fifteen, místo, kde svým učňům, nezaměstnaným teenagerům, nabídl práci a možnost zúročit zkušenosti z programu. Koncept restaurace Fifteen získal obrovskou popularitu díky reality show Jamie’s Kitchen, která zachycovala vzestupy a pády učňů a výstavbu podniku.

A abych se vrátila zpátky k jádru pudla, Kerryann Dunlop se z pozice Fifteen učně, začátečníka, zoufalce, jak to v show někdy vypadlo, vypracovala k tomu, že je dnes skvělou kuchařkou, kterou můžete pravidelně vídat vařit na kanálu FOOD Tube. Kerryann už dneska není teenager. Je to máma od rodiny, která má mnohdy utažený rozpočet a musí se hodně otáčet, aby všechny krky uživila. Proto v její knížce Moje rodinná kuchařka najdete spoustu fíglů, tipů, jak vařit rychle, levně, zdravě, ve velkém, i jak zbytečně neplýtvat surovinami. Knížka je super i pro kuchaře začátečníky a vzhledem k tomu, že recepty jsou sestaveny tzv. nízkorozpočtově, pracuje Kerryann se surovinami, které koupíte v běžném obchodě a není kvůli jejich shánění nutné absolvovat půldenní obíhačku po městě. Nejskvělejší na všech 50 receptech v kuchařce je, že jsou více než baby friendly. Jsou nápadité, pestré a děti se po takovém jídle utlučou. Vyzkoušeno, otestováno. Dvě mámy, dvě děti, jedna terasa a hromada domácích rybích prstů…

Článek

Moje rodinná kuchařka  Foto:

Moje rodinná kuchařka z produkce Jamie Oliver’s FOOD Tube právě vychází

13. května 2015 vychází knižní novinka pod názvem Moje rodinná kuchařka, která se, mimo jiné, věnuje rodinným tipům a trikům šetřícím rozpočet, tudíž získáte hromadu...
Suroviny
filety z bílé ryby 500 g
mražený hrášek 500 g
kůra a šťáva z 1/2 citronu
uzená paprika 1 lžíce
vejce 2 ks
celozrnný chléb 3 krajíce
máta 1 hrst
sůl
Postup
1

Filet osušte a nakrájejte na prsty přibližně 5 x 2 centimetry. Na talíři nebo v misce smíchejte mouku s uzenou paprikou. Přidejte dostatečnou špetku soli, pepře a přistrouhejte citronovou kůru. Promíchejte. V další misce prošlehejte vejce. Plátky chleba rozemelte v mixéru na drobounkou strouhanku. TIP: nedoporučuje se čerstvý, spíš chvíli oschlý nebo den starý.

2

Hrášek vysypte do cedníku a přelijte jej převařenou vodou. Nechte okapat. Přendejte do mísy a rozmačkejte ho vidličkou. Pokud chcete být rychlejší, nasypte ho do mixéru a pár otáčkami z něj udělejte hrubší pyré. Přidejte pak citronovou šťávu, nadrobno posekané lístky máty, trochu soli a pepře, promíchejte.

3

Mezitím obalte rybí prsty. Klasika trojobal. Mouka, pak vejce, pak strouhanka. Vyskládejte je na plech. Do pánve cákněte trochu slunečnicového oleje a rozpalte ji. Prsty smažte z každé strany 2–3 minutky. Servírujte je s hráškovým pyré, čtvrtinkou citronu, a jak říká Kerryann, pokud budete mít potřebu přidat na talíř kečup, hlavu vám neutrhne...

Domácí rybí prsty a šťouchaný hrášek s mátou Foto:

Domácí rybí prsty a šťouchaný hrášek s mátou, foto: ThinkFood.cz

Když jídlo, tak ThinkFood.cz

Thinkfood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama