Domácí rebarborový džem

Doba přípravy:
Domácí rebarborový džem  Foto:
Domácí rebarborový džem
Foto: archiv Prima FRESH

Pro milovníky rebarbory není nic jednoduššího, než se na zbytek roku zásobit džemem. A ten doma vyrobený je prostě nejlepší.

Suroviny
rebarbora, nařezaná na 2,5–3cm kousky 1 kg (váha po oloupání)
želírovací cukr 1:1 1 kg
sterilizované zavařovací sklenice
Postup
1

Do mrazáku dejte vychladit malý talíř nebo omáčník.

2

Rebarboru dejte do neutrálního hrnce (nerezový, keramický) spolu s cukrem a citronovou šťávou. Pomaličku zahřívejte a dobře míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přiveďte do varu a stále sbírejte všechny povlaky a sraženiny. Vařte, dokud směs nedosáhne teploty 105 °C na cukrovém teploměru.

3

Abyste vyzkoušeli správnou konzistenci, dejte hrnec z plotny, jednu lžíci dejte na studený talíř a nechte pár minut vychladnout. Prsty hmotu stlačte – měla by se zvrásnit, pokud ne, vraťte hrnec na oheň a vařte další 2 minuty, potom test opakujte, dokud správné tuhosti nedosáhnete.

4

Sundejte hrnec z plotny, nechte asi 15 minut ochladit, potom teplou směs naběračkou přelijte do sterilních zavařovacích sklenic a uzavřete víčky. Nechte džem vychladnout víčky dolů.

Domácí rebarborový džem  Foto: Domácí rebarborový džem; foto: archiv Prima FRESH

Článek

Nejlepší recepty z rebarbory Foto:

7 skvělých receptů z rebarbory

Rebarbora nebo-li reveň je vytrvalá bylina se zelenými až červenými řapíky, které jsou po zimě vítaným zdrojem vitaminů a především svěží chutě.

Videa

reklama

reklama