Suroviny
- kuřecí játra 500 g
- máslo 230 g
- česnek 2 stroužky
- šalotka 2 ks
- smetana 80 ml
- tymián (čerstvý) 1 snítka
- šalvěj několik lístků
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- zelený pepř (naložený)
Postup přípravy
- Jatýrka očistěte, odstraňte veškeré blanky a nakrájejte je na malé kousky.
- V pánvi rozpusťte lžíci másla, přidejte nakrájenou šalotku a nadrobno nasekaný česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte do pánve nakrájená jatýrka a pokračujte v restování asi 8 minut, než budou játra měkká.
- Směs nechte vychladnout a poté ji spolu s máslem a smetanou rozmixujte s pomocí kuchyňského robotu dohladka. Máslo nedávejte do směsi všechno, asi 60 g si ponechte stranou na závěrečné polití paštiky. Přidejte nasekané lístky šalvěje, tymiánu a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
- Nyní můžete paštiku protřít sítem – získáte tak naprosto hladkou směs, ale není to nutné. Pokud máte rádi sušené brusinky či ořechy, neváhejte je do paštiky přidat.
- V malém kastrůlku rozpusťte zbylé máslo a nechte ho vychladnout.
- Paštiku rozdělte do malých mističek nebo ji dejte do jedné větší, povrch přelejte rozpuštěným máslem a finálně ozdobte kuličkami nakládaného zeleného pepře. Uložte do chladu, aby máslo na povrchu kompletně ztuhlo.
- Hotovou paštiku podávejte třeba s čerstvou bagetkou.
Domácí paštika se šalvějí 2 Zdroj: Když vaří táta