Domácí huspenina (sulc)

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Domácí huspenina (sulc) Foto:
Domácí huspenina (sulc)
Foto: archiv Gurmet

Domácí huspenině s čerstvým chlebem se hned tak něco nevyrovná. Ideální pochoutka k pivu v době masopustního veselí.

Suroviny
vepřové nožičky 8 ks
černý pepř 10 kuliček
nové koření 10 kuliček
tymián 1 lžička
mrkev 1 ks
celer 1 bulva
cibule 1 ks
ocet 100 ml
sůl
Postup
1

Vepřové nožičky řádně očistěte, zbavte štětin a opláchněte je ve studené vodě. Poté je vložte do hrnce, přidejte pepř, nové koření, tymián a bobkový list a vše zalijte dostatečným množstvím vody. Vařte přiklopené pokličkou asi 2 hodiny. Maso by mělo změknout tak, aby šlo snadno vykostit jen pomocí prstů (vaření tedy může trvat i déle).

2

Uvařené nožičky vyjměte, nechte zchladnout a pečlivě vykostěte. Maso i s kůžemi nakrájejte na větší kousky. Nemelte ani nemixujte!

3

Vývar slijte přes síto zase do hrnce, osolte ho a povařte v něm očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu kromě cibule (trvá to asi 30 minut). Na posledních 5 minut přidejte najemno nakrájenou cibuli a ocet.

4

Do vývaru k zelenině vmíchejte maso. Vše nalijte do pekáče nebo obdélníkové formy a nechte v chladu ztuhnout. Huspeninu nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte s chlebem.

Prima tipy: Pokud chcete vaření urychlit, můžete použít papiňák. Vaření zkrátíte nejméně o polovinu, ale vývar nebude tak silný a dobrý jako při pomalém vaření.

Pokud nechcete koupené nožičky použít hned ten den, uchovejte je v hrnci zalité mírně slanou studenou vodou. Štětiny buď seřízněte ostrým nožem nebo žiletkou či je opalte nad plamenem plynového sporáku, nožicky omyjte studenou vodou a naložené ve slaném nálevu uložte do chladu.

Gurmet  Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama