Domácí hranolky a pravý kečup

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Husté hranolky a pravý kečup Foto:
Husté hranolky a pravý kečup
Foto: www.iprima.cz

Nic proti hranolkům od "mekáče", někdy zkrátka přijdou k chuti, ale nic se nevyrovná domácím, nadvakrát a dokřupava osmaženým hranolkům z kvalitních brambor. Zvlášť když je podáváte s poctivým domácím kečupem...

Suroviny
větší brambory, oloupané a omyté 5 ks
slunečnicový nebo arašídový olej
sůl 1 špetka
na kečup:
zralá rajčata 2 kg
velká červená cibule, na kostičky nakrájená 1 ks
česnek, najemno nakrájený 1 stroužek
třtinový cukr dle chuti
červený vinný ocet na dochucení
skořice 1 špetka
mletý zázvor 1 špetka
sůl a čerstvě namletý pepř 1 špetka
Postup
1

Omyté a oloupané brambory nakrájejte na hranolky silné asi 1 cm. Okraje brambor seřízněte do tvaru hranolek. Odložte je na papírovou utěrku a nechte odpočinout. Brambory znovu neoplachujte.

2

V hluboké pánvi zahřejte dostatečné množství slunečnicového nebo arašídového oleje na teplotu 190 ˚C.

3

Hranolky vložte do oleje a smažte 5 minut. Vyndejte je a nechte úplně vystydnout. V této fázi budou usmažené tak napůl.

4

Opět zahřejte olej v pánvi, tentokrát na teplotu 200 ˚C, a hranolky v něm smažte 3 minuty. Čas smažení se může lehce lišit, záleží na kvalitě brambor. Jakmile jsou hranolky osmažené a mají krásnou zlatavou barvu, máte hotovo. Právě díky dvojímu smažení získají hranolky svoji jedinečnou „křupavost“ a krásně zlatou barvu.

5

Hranolky servírujte v papírovém kornoutu, osolené a ideálně s domácím kečupem, případně s majonézou nebo tatarkou.

6

Na kečup omyjte rajčata a nakrájejte je na polovinu. Dejte je do velkého hrnce spolu s nakrájenou cibulí a česnekem. Zakápněte olejem a přidejte koření. Duste pomalu 23 hodiny, občas promíchejte.

7

Až se směs zredukuje přibližně na 1/3, vyberte z ní hřebíček a směs tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochuťte solí, pepřem a doslaďte dle chuti třtinovým cukrem.

8

Nezapomeňte kečup dochutit vinným octem, ale velmi opatrně, záleží na kyselosti rajčat. Takto ochucenou směs povařte ještě asi 30 minut a neustále ji míchejte. Chcete-li být opravdu poctiví, propasírujte kečup přes hustý cedník. Kečup je skvělý k domácím hranolkům, masu nebo k dochucování jídel.

Videa

reklama

reklama