Domácí houstičky a dvě pomazánky

Doba přípravy:
Domácí houstičky a dvě pomazánky  Foto:
Domácí houstičky a dvě pomazánky
Foto: archiv Prima

Domácí pomazánky jsou velmi oblíbené. A není divu, chutnají zkrátka o moc lépe než ty z obchodu. Zvlášť proto, že si je můžete dochutit podle svého a připravit je pouze ze svých oblíbených surovin. A když už domácí pomazánka, chce to i domácí houstičky! To je pak opravdu paráda...

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Housky:
sušené aktivní droždí 1 sáček (7 g)
mléko 300 ml
moučkový cukr 1 lžička
hladká mouka 00 500 g
sůl 1,5–2 lžičky
máslo, rozpuštěné 2 lžíce
vejce, prošlehané na potření 1 ks
mák a hrubozrnná sůl na posypání
Mrkvová pomazánka:
máslo 2 lžíce
mrkev, očištěná a nastrouhaná nahrubo 4 ks
česnek, prolisovaný 1 stroužek
mletý římský kmín 1 špetka
měkký tučný tvaroh 200 g
sůl
čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel k podávání
Pomazánka z uzené makrely:
uzená makrela 2 ks
sůl
čerstvě namletý pepř
červená cibule, nasekaná najemno 1/2 ks + 1/2 na ozdobení
kousek bílé ředkve, nasekané najemno nebo tenké plátky ředkviček na ozdobu
snítka kopru na ozdobu
Postup
1

Houstičky: Nejdřív připravte kvásek: do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat na teplém místě, než vyběhne kvásek.

2

Poté prosejte ke kvásku zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, rozpuštěné, ale ne horké máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a promíchejte. Vypracujte hladké těsto (věnujte mu deset minut práce svých rukou, případně 5 minut práce vašeho elektrického hnětače). Nakonec prohněťte těsto ještě na vále. Výsledkem by mělo být hladké a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani mléko, ať si nerozhodíte optimální poměr. Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne – zdvojnásobí svůj objem.

3

Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů, a každý z nich ještě na tři díly. Pak z nich uválejte tenčí válečky, které vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky smáčkněte a podstrčte pod ni, aby se vám nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech vyložený pečicím papírem, nechte mezi nimi dost místa, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem nebo hrubou solí.

4

Rozpalte troubu na 200 °C. Housky pečte cca 15 minut ve spodní části trouby. Upečené přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

5

Tvarohová pomazánka s mrkví a citronem: Na pánvi rozehřejte máslo a dejte na něj mrkev, za stálého míchání ji opékejte asi dvě minuty. Pak přidejte i česnek a římský kmín a ještě krátce, asi minutu opékejte.

6

Pak pánev se zeleninou nechte vychladnout. V míse mezitím smíchejte tvaroh s medem, citronovou šťávou a solí. Pak vmíchejte vychladlou mrkev z pánve a podávejte nejlépe s domácím pečivem. Ozdobte lístky oblíbených bylinek.

7

Pomazánka z uzené makrely: Z makrel odřízněte hlavu i ocas a sloupněte kůži. Pak je rozevřete, odstraňte páteř a žeberní kosti. Maso prsty rozdělte na vločky a lehce promněte prsty, abyste mohli odstranit všechny zbylé kůstky. Jde to snadno, protože maso uzených makrel je vláčné.

8

Vykostěné maso dejte do misky, přidejte kysanou smetanu, sůl a pepř, citronovou šťávu, cibuli a nasekané ředkvičky. Promíchejte důkladně, ale nepřehánějte to, je fajn, když v pomazánce zůstane znatelná struktura rybího masa.

9

Hotovou pomazánku ozdobte jemnými plátky cibule, ředkviček a koprem.

Domácí houstičky a dvě pomazánky  Foto:

Domácí houstičky a dvě pomazánky  Foto:

Domácí houstičky a dvě pomazánky  Foto:

Domácí houstičky a dvě pomazánky                                                                      Foto: archiv Prima

Videa

reklama

reklama