Domácí housky

Doba přípravy:
Počet porcí: 10–12 housek
Domácí housky Foto:
Domácí housky
Foto: FOODLOVER.CZ

Voňavé křupavé pečivo... – a co je víc? Tyhle housky jsou tak dobré, že je raději rovnou udělejte z dvojité dávky a upečené zamražte do zásoby. Kynuté těsto můžete zmrazit i nakynuté a neupečené a v případě potřeby upéct.

Suroviny
sušené droždí 1 a 1/2 lžičky
mléko 300 ml
rozpuštěné máslo 2 lžíce
sůl 1 lžička
vejce na pomazání 1 ks
mák, hroubozrnná sůl nebo semínka na posypání
Postup
1

Nejdříve si připravte kvásek. V plecháčku ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, musíte v něm pohodlně udržet prst, horké mléko kvasinky zabíjí. 100 ml mléka si odlijte do misky a přisypte sušené droždí, 1 lžičku cukru, vše dobře rozmíchejte a nechte 10 minut stát. Do mísy prosijte mouku, přidejte žloutek, sůl, máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a nakonec i kvásek.

2

Vše nejdříve v míse vařečkou propracujte, potom vyklopte na vál a hněťte, dokud vám síly stačí, nejlépe tak 10 nebo 15 minut. Tajemství úspěchu každého kynutého pečiva je, že musí být skutečně úplně hladké a dobře propracované, pokud tedy máte robot s funkcí hnětače těsta, svěřte tuhle práci jemu. Výsledná hmota musí být hladká, lesklá, jakoby sametová a hlavně se nesmí lepit k válu i přesto, že nepřidáváte skoro žádnou mouku. Chce to vytrvalost! Bochánek těsta vložte zpátky do mísy, poprašte moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud tolik času nemáte, pomožte si tak, že troubu předehřejte na 100 °C, vypněte ji a těsto vám tam vykyne asi za 10 nebo 15 minut.

3

Z vykynutého těsta si oddělte 10 až 12 stejně velkých kousků, těsto již znovu nehněťte, jen ho lehce převalujte a roztahujte prsty, z každého kousku vytvarujte tři prameny, které dobře zapleťte do copu.

4

Housky rozmístěte na plech tak, aby mezi sebou měly důkladné mezery, přikryjte utěrkou a ještě nechte dokynout asi půl hodinky. Vykynuté housky potřete vejcem smíchaným s lžící studené vody, posypte mákem, solí či semínky podle libosti.

5

Housky pečte při teplotě 180 °C asi 15 minut, pokud rychle ztmavnou, uberte teplotu na 150 °C. Plech vyndejte z trouby, přikryjte utěrkou a nechte housky vystydnout. Tahle fáze se často nevyvede, protože housky jsou většinou snědené dřív, než stačí úplně vystydnout.

6

Můj tip:

Těsto jsem si připravila již večer, na noc nechala vykynout v lednici. Ráno jsem těsto znovu prohnětla a nechala hodinu kynout v pokojové teplotě a potom ještě chvíli v předehřáté troubě, která kynutí urychlila.

Domácí housky Foto: FOODLOVER.CZ

Domácí housky, Foto: FOODLOVER.CZ

Domácí housky Foto: FOODLOVER.CZ

Domácí housky, Foto: FOODLOVER.CZ

 

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

 

Upéct si domácí pečivo je skvělé. Tady nabízíme další recepty:

Recept

Domácí tymiánový chléb Foto: Chléb v hlavní roli

Domácí tymiánový chléb

A máme zde další recept na voňavý domácí chléb. Upéct si domácí pečivo není vůbec tak těžké, jak se může na první pohled zdát. A výsledek vás ohromí báječnou chutí.

Recept

Rustikální bageta Foto: Gurmet

Rustikální bageta

Tyhle křupavé bagety nejsou suché a díky přídavku brambor vydrží déle vláčné.

Recept

Rozmarýnové housky

Rozmarýnové housky

Co může být víc než vůně, která zaplní celý byt, když pečete vlastní pečivo. Zvlášť když do těsta na tyhle rozkošné housky přidáte božsky vonící rozmarýn...

Videa

reklama

reklama