Domácí housky

Doba přípravy:
Počet porcí: 10–12 housek
Domácí housky  Foto:
Domácí housky
Foto: FOODLOVER.CZ

Pokud jste propadli trendu pečení vlastního chleba, je načase posunout se dál... Co si tak připravit vlastní domácí houstičky? Máme pro vás recept od Terezy z blogu Foodlover.cz.

Suroviny
sušené droždí 1 a půl lžičky
mléko 300 ml
rozpuštěné máslo 2 lžíce
sůl 1 lžička
vejce na pomazání 1 ks
mák, hrubozrnná sůl nebo semínka na posypání
Postup
1

Nejdříve si připravíme kvásek. V plecháčku ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, musíme v něm pohodlně udržet prst, horké mléko kvasinky zabíjí. 100 ml mléka si odlijeme do misky a přisypeme sušené droždí, 1 lžičku cukru, vše dobře rozmícháme a necháme 10 minut stát. Do mísy prosijeme mouku, přidáme žloutek, sůl, máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a nakonec i kvásek.

2

Vše nejdříve v míse vařečkou propracujeme, potom vyklopíme na vál a hněteme, dokud nám síly stačí, nejlépe tak 10 nebo 15 minut. Tajemství úspěchu každého kynutého pečiva je, že musí být skutečně úplně hladké a dobře propracované, pokud tedy máte robot s funkcí hnětače těsta, svěřte tuhle práci jemu. Výsledná hmota musí být hladká, lesklá, jakoby sametová a hlavně se nelepí k válu i přesto, že nepřidáváte skoro žádnou mouku. Chce to vytrvalost! Bochánek těsta vložíme zpátky do mísy, poprášíme moukou a necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pokud tolik času nemáme, pomůžeme si tak, že troubu předehřejeme na 100 °C, vypneme ji a těsto nám tam vykyne asi za 10 nebo 15 minut.

3

Z vykynutého těsta si oddělíme 10 až 12 stejně velkých kousků, těsto již znovu nehněteme, jen ho lehce převalujeme a roztahujeme prsty, z každého kousku vytvarujeme tři prameny, které dobře zapleteme do copu.

4

Housky rozmístíme na plech tak, aby mezi sebou měly důkladné mezery, přikryjeme utěrkou a ještě necháme dokynout asi půl hodinky. Vykynuté housky potřeme vejcem smíchaným s lžící studené vody, posypeme mákem, solí či semínky podle libosti.

5

Housky pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut, pokud rychle tmavnou, ubereme teplotu na 150 °C. Plech vyndáme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme housky vystydnout. Tahle fáze se mi nikdy nevyvede, protože jsou většinou snědené, ještě než stačí úplně vystydnout.

Můj tip: Těsto jsem si připravila již večer, na noc nechala vykynout v lednici. Ráno jsem těsto znovu prohnětla a nechala hodinu kynout v pokojové teplotě, a potom ještě chvíli v předehřáté troubě, která kynutí urychlila.

Housky můžete udělat z dvojité dávky a upečené můžete zamrazit. Kdysi jsem dokonce někde četla, že kynuté těsto lze zmrazit i nakynuté a neupečené, tak nejspíš někdy brzy vyzkouším i tuhle variantu.

Domácí housky  Foto: FOODLOVER.CZ

Domácí housky. Foto: FOODLOVER.CZ

Domácí housky  Foto: FOODLOVER.CZ

Domácí housky. Foto: FOODLOVER.CZ

 

 

Foodlover

Kdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama