Domácí Harissa

Doba přípravy:
Domácí Harissa  Foto:
Domácí Harissa
Foto: S vášní pro jídlo

Máte-li rádi řízné jídlo, již dávno víte, co harissa. Feferonková omáčka je typická pro blízkovýchodní kuchyni, které dodává tu spalující horkost a úžasnou dráždivost.

Harissu můžete koupit v obchodě, velmi často je to ale spíš jakási napodobenina. Přitom není nic jednoduššího, než si harissu vyrobit doma, pěkně poctivě. Její intenzita se odvíjí od pálivosti papriček, držte se pravidla, čím menší, tím pálivější. Pokud budete chtít harissu jemnější, nastavujte kapiemi do požadované pálivosti a ochuťte s ní třeba kuře, které upečete, nebo brambory. Sklenička této pálivé omáčky je skvělá i jako jedlý dárek!

 

Suroviny
sušené chilli papričky 50 g
česnek 1 stroužek
malá snítka koriandru
koriandrová semínka 1 lžička
římský kmín 1 lžička
klasický kmín 1 lžička
šťáva ze čtvrtiny citronu
špetka soli
kapie podle potřeby a chuti
Postup
1

Sušené papričky zalijte vroucí vodou a nechte chvíli nabobtnat. Mezitím si nechte na suché pánvi chvilku opéct suché koření, aby se rozvonělo.

2

Vodu z papriček slijte, vložte je do vysoké nádoby, přidejte k nim čerstvé papričky a všechny zbylé ingredience včetně koření a ponorným mixérem důkladně rozmixujte najemno. Podle chuti je možné přidat trochu kapie, aby omáčka nebyla tolik pálivá.

3

Harissu přendejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici, kde vydrží opravdu dlouho.

Domácí Harissa  Foto:

Domácí Harissa, foto: S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo Foto:

S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.

Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.

Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světa připravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!

Videa

reklama

reklama