Domácí gyros v pitě s hranolky a tzatziky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Domácí gyros v pitě s hranolky a tzatziky  Foto:
Domácí gyros v pitě s hranolky a tzatziky
Foto: Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně

Oblíbenou řeckou pochoutku si jednoduše můžete připravit i doma podle receptu Karolíny, domácí kuchařky. Základem je domácí čerstvá pita, dobře dochucené maso a svěží tzatziki. Gyros podávejte s hranolky, stejně jako to dělají v Řecku!

Suroviny
Gyros:
kuřecí stehenní řízky 3 ks
směs koření na gyros 3 lžičky
sůl
olivový olej 2,5 lžíce
česnek 2 stroužky
Hranolky:
velké brambory 5 ks
olivový olej 2 lžíce
K podávání:
menší červená cibule 2 ks
zralá rajčata (nebo 2 velké hrsti cherry rajčátek) 3 ks
pár listů ledového salátu
tzatziki 1 dávka
velké placky pita chleba 4 ks
směs koření na gyros
Pita chleba:
hladká mouka 250 g + na poprášení válu
sůl 1 lžička
sušené droždí 1/2 vrchovaté lžičky
cukr moučka 1/2 lžičky
olivový olej 1,5 lžíce + trochu na potření
vlažná voda asi 150 ml
Tzatziki:
salátová okurka 1 ks
řecký bílý jogurt nebo bílý smetanový jogurt, vykapaný 300 ml
česnek, prolisovaný 2 stroužky
olivový olej 2 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Den předem nakrájejte maso na nudličky a smíchejte ho s kořením, solí, 2 lžícemi oleje a drceným česnekem. Zakryjte a nechte odležet.

2

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Oloupejte brambory, nakrájejte je asi na 2cm hranolky a namočte na chvíli do studené vody nebo je důkladně propláchněte, aby se z nich vyplavil škrob. Pak je osušte. Hranolky promíchejte s olejem a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30–40 minut dozlatova, jednou je otočte.

3

Cibuli nakrájejte na tenké kroužky, rajčata překrájejte a listy salátu omyjte a osušte. Přichystejte si tzatziki a pita chleby, abyste po opečení masa a upečení hranolků měli všechno připravené a po ruce.

4

Asi 10 minut před dopečením hranolků rozpalte pánev se zbývajícím olejem a opečte na ní naložené maso. Uvnitř musí být propečené, ale nevysušte ho. Hotové hranolky osolte.

5

Z voskového papíru udělejte kornout. Pitu stočte a vložte do kornoutu tak, aby jej vyplnila, a naplňte ji masem, hranolky, cibulí, rajčaty a salátem. Doplňte podle chuti tzatziki, posypte kořením a jezte.

6

Prima tip: Při dochucování masa buďte opatrní se solí. Některá kupovaná směs na gyros už sůl obsahuje. Maso můžete ochutit i vlastní směsí podle chuti: mletou sladkou paprikou, oreganem, rozmarýnem, mletým římským kmínem, mletým pepřem a chilli.

7

Pita chleba: Mouku promíchejte se solí, droždím a cukrem. Vmíchejte olivový olej a po částech i vodu. Zpracujte vařečkou a pak rukama tak dlouho, dokud nevznikne koule hladkého těsta, v podstatě trošku "gumové" konzistence. Nechte ho odpočívat zakryté asi půl hodiny v teple – mírně nakyne.

8

Poté těsto rozdělte na 4 díly, každý na pomoučené desce vyválejte na placku velikosti pánve a každou pitu opečte nasucho na pánvi. Po každé straně ji pečte tak 4 minuty, aby měla typické hnědé fleky. Hned po upečení každou placku z obou stran potřete olivovým olejem (bude se vám pak lépe ohýbat do kornoutu). Než pity použijete, nechte je ležet na sobě a přikryté, aby zůstaly vláčné a neztvrdly. Každopádně placky jezte co nejdříve po upečení, ještě teplé jsou nejlepší.

9

Tzatziki: Vychlazenou okurku oloupejte, nastrouhejte nahrubo, nechte vykapat v cedníku ještě z ní vymačkejte co nejvíce vody. Pak ji promíchejte s jogurtem a zbývajícími ingrediencemi a podle chuti osolte a opepřete. Tzatziky podávejte vychlazené, ale čerstvé, odležení jim nesvědčí, protože okurka pouští vodu.

Domácí gyros v pitě s hranolky a tzatziky  Foto:

Domácí gyros v pitě s hranolky a tzatziky, foto: Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně

Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně

Karolína domcí kuchařka / Štěstí z kuchyně Foto:

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské – Karolína, domácí kuchařka – i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost, a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás Středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické, a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

Chcete vyzkoušet další recepty z nové knihy Karolíny Kamberské? Některé z nich najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Vánoční hostina s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Je to přesně rok, kdy jsme pro vás připravovali první číslo časopisu Prima Fresh a doufali, že vás osloví a najdete v něm inspiraci pro každodenní vaření i slavnostní...

Videa

reklama

reklama