Domácí celozrnné bagely

Doba přípravy:
Počet porcí: 9 ks
Domácí celozrnné bagely Foto:
Domácí celozrnné bagely
Foto: blog Tvoříme domov

Chcete mít domácí celozrnné bagely perfektně kulaté? Vhazujte je do rendlíku ideálně po jednom, protože při vaření dost nabydou a pak se snadno deformují. Semínka volte dle libosti, náplně taktéž. Respektujte ale sezonu a plňte je tím, co je zrovna v nejlepší kondici. ;)

Článek

Bramborový kváskový chléb s ořechy  Foto:

24 receptů na domácí chléb, které vám provoní kuchyň

Čerstvý chléb s křupavou kůrkou? Domácí pečení se v posledních letech hodně rozmohlo v řadě českých domácností. Je nám proto jasné, že náš výběr receptů opravdu oceníte! :)
Suroviny
světlá chlebová mouka 325 g
celozrnná mouka 175 g
sůl 10 + 5 g
cukr 20 g
čerstvé droždí 7 g
vlažná voda 240 ml
lehce prošlehané vejce 1 ks + 1 ks na potření
různá semínka na posypání
Postup
1

V menší misce smíchejte obě mouky s 10 g soli a cukrem. Odložte stranou.

2

Ve větší míse míchejte droždí s vlažnou vodou, dokud se zcela nerozpustí, poté zašlehejte vejce. Do této směsi vsypte mix mouky, soli a cukru a dobře promíchejte. Zakryjte na 10 minut.

3

Po 10 minutách těsto uhněťte (je možné využít hnětací hák robotu), opět zakryjte utěrkou a odložte stranou. Tento krok ještě 2x zopakujte.

4

Po pořádném propracování zakryjte opět utěrkou a nechte kynout hodinu nebo dokud nezdvojnásobí objem.

5

Z vykynutého těsta vymáčkněte pěstí přebytečný vzduch a rozdělte jej na 9 stejných dílů. Z těch vytvarujte kuličky. Střed každé z kuliček prstem propíchněte a roztahujte, dokud nevznikne pravidelný otvor. Takto připravené bagely zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.

6

Mezitím si dejte v širším hrnci vařit vodu se zbylou solí. Do vroucí vody vložte 3–4 bagely a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Poté obraťte a vařte dalších pár minut (cca 3–5). Vyjměte děrovanou naběračkou a odložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte chvíli vychladnout a potřete rozšlehaným vajíčkem.

7

Troubu předehřejte na 250 °C, na dno trouby vložte starý plech a připravte si sklenici vody.

8

Potřené bagely posypte semínky dle libosti a vložte do trouby. Po vložení bagelů nalijte na plech na dně trouby vodu, rychle troubu zavřete a teplotu stáhněte na 200 °C. Pečte 15–20 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

Domácí celozrnné bagely 2 Foto:

Domácí celozrnné bagely 3 Foto: Domácí celozrnné bagely; foto: blog Tvoříme domov

Tvoříme domov Foto:

Doma chutná nejlépe!

Blog Tvoříme domov vznikl z jednoho zásadního důvodu – abych se na mateřské nezbláznila. Jsem obyčejná holka s běžnými zájmy, která však pohlíží na jídlo jako na svátek. Mám úctu k surovinám, které nechci „zabít“ zbytečnými průmyslovými produkty. Moje recepty jsou proto velmi jednoduché, často jen ze základních surovin a vždy bez chemie.

Chci ukázat, že zdravé jídlo nebo jeho varianty nemusí být jen podivně vypadající hrouda na talíři. Zároveň však vím, že občas přijde den, kdy si prostě musíme dopřát nějaké bolestné (takové mám tak třikrát do týdne :). Z toho důvodu jsem si oblíbila dezerty nebo chcete-li sladkosti, které poskytnou vše, co naše nervy potřebují, aniž bychom z nich museli mít velké výčitky. Bílou mouku vždy doplním tou celozrnnou, bílý cukr nahrazuji třtinovým nebo jej nepoužiji vůbec a sladím třeba datlemi.

Můj pohled na jídlo je možná jiný, nicméně nijak extrémní. Prostě vyznávám zdravý rozum. Protože bez buřtu pečeného nad ohněm to v létě prostě nejde!

Videa

reklama

reklama