Dokonalý sendvič: Jazyk do ruky

Doba přípravy:
Počet porcí: 1
Dokonalý sendvič: Jazyk do ruky  Foto:
Dokonalý sendvič: Jazyk do ruky
Foto: Lucie Fenclová / Gastrokroužek

Verze amerického pastrami sendviče podle Lukáše Hejlíka z Gastrokroužku se na výlet českým vlakem (i všude jinde, pomyslete na ty závistivé pohledy v kanceláři) hodí přímo božsky.

V novém letním čísle časopisu Prima FRESH najdete i další recepty z krásné kuchařky Gatrokroužek:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Suroviny
vepřový jazyk 1 ks
cibule 1 ks
olivový olej nebo sádlo 1 lžíce
čerstvý chleba 2 krajíce
máslo 30 g
hrubozrnná hořčice 4 lžičky
malé kyselé okurky 4 ks
rukola 2 hrsti
vlašské ořechy 1 hrst
sůl
Postup
1

Jazyk důkladně omyjte, cibuli oloupejte. Jazyk pak pozvolna vařte v hrnci s osolenou vodou, cibulí a bokovými listy asi 2,5 hodiny. Posléze ho chytněte pomocí obraceček a co nejrychleji přesuňte do připravené nádoby s ledovou vodou, kde ho ponechte asi 5 minut – lépe se pak loupe.

2

Jazyk pak dejte do lednice a nechte ho tam klidně i přes noc. Až bude pěkně ztuhlý, oloupejte ho a nakrájejte na co nejtenčí plátky, pokud máte kráječ, použijte ho. Plátky pak osmahněte na pánvi na troše olivového oleje nebo sádla, maso by mělo ztmavnout. Jazýček odložte na talíř vystlaný papírovou utěrkou. Pánvičku vytřete a opražte na ní ořechy.

3

Teď je čas na chleba – vyberte si nějaký váš oblíbený, já mám rád ten ořechový. Nakrájejte ho na krajíce a potřete máslem a hořčicí podle vlastní chuti. Pokračujte v obkládání: tence nakrájené okurky, opláchnutá a osušená rukola, vrstva opražených ořechů a zakončete poctivou náloží opečeného jazyka. Chleby k sobě splácněte, zabalte je do pečicího papíru a nakonec převažte provázkem.

Dokonalý sendvič: Jazyk do ruky  Foto: Dokonalý sendvič: Jazyk do ruky , Foto: Lucie Fenclová / Gastrokroužek

Gastrokroužek

Neobyčejná kuchařka přátel, blogerů a gurmetů, které spojilo jídlo, zachycuje deset jedinečných setkání Gastrokroužku. Najdete v ní nejen vymazlené recepty ze všech akcí, ale také inspiraci, jak si užít život společně s přáteli a dobrým jídlem. Za všechno může Lukáš Hejlík, autor Gastromapy a Listování. Těšit se můžete na recepty blogerů Markéty Pavleje (Kitchenette), Jany Králikové (Zásadně zdravě), Mariky a Jirky Kučových (Kitchen Story), novinářky Dariny Křivánkové (Reflex, FOOD) a samozřejmě ty Lukášovy. Vyrazili vařit do školní jídelny, o dušičkách na faru, o Velikonocích k Lukášovi na chalupu, na podzim na vinici, v zimě na hory, udělali letní mejdan na hausbótu nebo grilování na koňském polu. A nebyli u toho sami – drinky míchal skvělý barman George Němec, vařila s nimi Katka Podoláková (Taste of place), dorty napekly Stáňa Mutlová (Punk Rock Cakes) a Šárka Divácká (Sorry, pečeme jinak), vařili s nimi i šéfkuchaři Jana Bilíková (Ambi) a Přemek Forejt (Entrée) a spousta dalších hostů. Těšte se na osmdesátku receptů, které budete zaručeně chtít vyzkoušet, a atmosféru, kterou budete chtít zažít. Na fotografiích vše kouzelně zachytila Lucie Fenclová.

Knihu lze zakoupit například na www.kitchenetteshop.cz nebo na www.kitchenstory.cz.

Článek

10x neodolatelný sendvič Foto:

10x neodolatelný sendvič

Sendvič je ideálním parťákem na cesty, ale také na "piknikování". A jelikož se blíží čas letního polehávání v parcích, připravili jsme pro vás výběr několika famózních...
Videa

reklama

reklama