Dokonalá svíčková

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Dokonalá svíčková Foto:
Dokonalá svíčková
Foto: Gurmet

Šéfkuchař Dalibor Navrátil se s námi podělil o svůj recept na svíčkovou omáčku. Je průsečíkem receptů po babičce, toho z učňovských let i šéfkuchařských zkušeností. Otestujte ji už teď, ať jste připraveni o svátcích...

Suroviny
hovězí, srnčí nebo dančí maso na pečení 1,2 kg
větší cibule 1 ks
přírodní cukr krupice 1–2 lžíce
ocet 1–2 lžíce
velká mrkev 1 ks
pastinák nebo velká petržel 1 ks
celer 1/4 ks
plnotučná hořčice 1 lžíce
zavařené brusinky do omáčky a k podávání
nové koření
tymián
sůl
čerstvě namletý pepř
vývar na podlévání
případně mouka k zahuštění omáčky
sladká nebo zakysaná smetana 200 ml
K podávání:
karlovarské knedlíky
skrojky citronu
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Maso v celku prošpikujte klínky slaniny (tak, aby vám část zbyla) a ze všech stran ho zprudka osmahněte na oleji. Vyjměte ho, vsypte zbylou pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby obojí zezlátlo. Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte ho odpařit. Vsypte pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vmíchejte lžíci brusinek a hořčice.

2

Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte, podlejte a dejte zakryté do předehřáté trouby. Pečte asi hodinu až hodinu a půl za občasného přelévání vypečenou šťávou.

3

Měkké maso vyjměte a volně překryjte alobalem. Šťávu nechte na sporáku odpařit, zaprašte ji trochou mouky, zasmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte. Vyndejte celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte a případně dochuťte.

4

Maso podávejte nakrájené na plátky, s omáčkou, knedlíky, brusinkami a skrojkem citronu. Svíčková omáčka je lepší, když se připravuje den předem, chutě se v ní krásně rozleží.

Gurmet - prosinec 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Prosincové číslo Gurmetu je plné praktických rad a tipů na přípravu nejkrásnějších svátků roku – Vánoc. Najdete tu jak staročeské pokrmy, na kterých si pochutnávali naši předkové, tak tradiční a oblíbené štědrovečerní menu sestávající ze smaženého kapra a bramborového salátu.

Naučíme Vás i další čtyři způsoby, na které můžete kapra připravit. Tipy na sváteční jídla – luxusní svíčkovou a pečené kuře s glazovanými šalotkami a šafránovým ovocem – nám dali také lektoři kurzů vaření s Gurmetem Michal Nikodem a Dalibor Navrátil. Vyhledali jsme pro Vás recepty na téměř dvacet druhů vánočního cukroví, a také Vám poradíme, jak nejlépe využít ořechy, které jsou právě na vrcholu sezony. Najdete tu také anglický vánoční dort, glazovanou šunku či francouzské vánoční poleno a jiné zahraniční sváteční speciality i recepty na jídla, která Vaše trávení o svátcích opravdu nezatíží.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Nebo využijte nabídky výhodných balíčků s časopisy TV star a Glanc. Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama