Dip Gribiche z vařených vajec

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dip Gribiche z vařených vajec Foto:
Dip Gribiche z vařených vajec
Foto: kuchařka Vejce de luxe

Gribiche je klasická francouzská omáčka podobná tatarské omáčce. Její majonézový základ se připravuje šleháním vařených žloutků s olejem, dokud nevznikne emulze. Nadrobno nakrájené vařené bílky se vmíchají do základu spolu s ostatními přísadami.

Článek

18 nápadů jak použít vejce natvrdo Foto:

18 nápadů, jak použít vejce natvrdo

Po velikonočním pondělí se některé domácnosti (zvláště ty s více koledníky) ocitají pod náporem natvrdo uvařených vajec. Způsobů, jak tyto malé poklady zužitkovat, je...
Suroviny
velká vejce 2 ks
dijonská hořčice 1 lžička
bílý vinný ocet 2 lžičky
nadrobno nakrájené nakládané okurky 1,5 lžíce
nadrobno nakrájené kapary 1,5 lžíce
nakrájené bylinky (např. estragon, kopr a pažitka) 2 lžíce
opečený kváskový chléb nebo chřest uvařený v páře k podávání
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
1

V malém hrnci přiveďte k varu vodu a opatrně do ní vložte vejce. Vařte je 10 minut a pak je přeneste pod tekoucí studenou vodu, oloupejte a rozpulte. Žloutky dejte do misky, rozetřete vidličkou a protřete sítem. Bílky nakrájejte nahrubo.

2

Do misky se žloutky přidejte hořčici, ocet, sůl a pepř a prošlehejte. Velmi pomalu, zpočátku po kapkách, přidávejte za stálého šlehání olej, dokud nevznikne emulze. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem, potom vmíchejte zbývající přísady a bílky.

3

Podávejte s opečenými krajíčky kváskového chleba nebo chřestem uvařeným v páře.

Vejce de luxe Foto:

Vejce de luxe

Více než 70 receptů na vynikající pokrmy s vejci

Lucy O'Reillyová

Vejce se dnes považuje za superpotravinu – chutnou, výživnou, dostupnou a s bonusem balení v přírodním obalu. Jeho neutrální chuť poslouží jako ideální pozadí pro celou paletu přísad, jak slaných, tak i sladkých.

Kuchařka Vejce de luxe přiznává této vynikající surovině postavení, jaké si zaslouží. Nabízí vám více než 70 receptů na celý den a z celého světa, u kterých je podstatnou surovinou právě vejce. Připravte si třeba čínská čajová vejce, mexickou quesadillu, francouzský lyonský salát, řeckou polévku avgolemono, skotská smažená vejce, známé kedgeree i méně známou šukšaku nebo slavný dezert Eton mess a citronový lemon curd… A když si osvojíte potřebné zásady přípravy, můžete s vejci navíc experimentovat.

Vydalo nakladatelství Slovart.

Videa

reklama

reklama