Delikátní čokoládový dort

Doba přípravy:
Počet porcí: 12–14
Delikátní čokoládový dort  Foto:
Delikátní čokoládový dort
Foto: kuchařka Čokoláda

Tento jednoduchý a nesmírně lahodný dort se nejlépe hodí k odpolední kávě nebo jako dezert. Ozdobte jej jahodami, malinami, rybízem nebo jiným ovocem dle libosti a pokapejte smetanou.

Suroviny
Těsto:
mandlová moučka 260 g
vejce 120 g (zhruba 2 velikostní třídy L)
žloutky 320 g (zhruba 16 ks)
rostlinný olej 100 ml
špetka soli
prosáté holandské kakao 80 g
špetka prosátého kypřicího prášku
máslo 140 g
nahrubo nasekaná kvalitní hořká čokoláda 180 g
Poleva:
nahrubo nasekaná kvalitní hořká čokoláda 110 g
pomerančový likér (lze vynechat) 10 ml (2 lžičky)
Zdobení:
malý kousek mléčné čokolády
kvítka levandule
Postup
1

ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO: Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 32 cm nebo obyčejný plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mandlovou moučku s cukry a prošlehejte elektrickým mixérem s plochým šlehačem na nízký výkon. Poté za stálého míchání postupně přidávejte vejce a žloutky. Do směsi přilijte rostlinný olej, poté přisypte sůl a promíchejte. Silikonovou stěrkou zlehka vmíchejte kakao a prášek do pečiva.

2

Ve vodní lázni nebo v plastové misce v mikrovlnné troubě roztopte máslo a čokoládu a směs přilijte k těstu. Promíchejte silikonovou stěrkou. Těsto pak nalijte do připravené formy a doprostřed udělejte lžící důlek. Pečte 50–55 minut. Koláč je hotový, když do něj zapíchnete kovovou špejli a vytáhnete ji lehce ulepenou od těsta.

3

POLEVA Z ČOKOLÁDOVÉHO GANACHE: Čokoládu nasypte do žáruvzdorné mísy. Do rendlíku dejte smetanu a na středním plameni přiveďte k varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte pomerančový likér a promíchejte.

4

ZDOBENÍ: Velkým nožem nebo škrabkou na zeleninu naškrábejte čokoládové hoblinky. Z každého květu levandule si utrhněte fialový kalíšek, který použijete na nazdobení dortu.

5

DOKONČENÍ: Dort vyjměte z formy a jakmile vychladne, odstraňte pečicí papír. Na dort rozetřete čokoládové ganache a pokládejte na něj čokoládové hobliny. Mezi ně pak položte několik levandulových kalíšků. Tento dort můžete skladovat zabalený v potravinové fólii při pokojové teplotě až 5 dnů.

Delikátní čokoládový dort  Foto: Delikátní čokoládový dort; foto: kuchařka Čokoláda

Čokoláda

Čokoláda Foto:

Kirsten Tibballs

Pro všechny, kdo mají rádi čokoládu, jsou tu sladké, netradiční recepty, klasické i současné. Kirsten Tibballs, šéfkuchaři přezdívaná "australská královna čokolády", provozuje školu pro domácí kuchaře, kteří chtějí ovládnout jemné umění čokolády a cukrářství. Její dlouholeté zkušenosti učitelky jí umožnily shromáždit tuto úžasnou sbírku receptů pro všechny, kteří si rádi dají něco sladkého na zub a kteří chtějí ohromit své přátele a rodinu pečlivě připravenými pokrmy z čokolády. Čokoláda je vždy hlavní ingredience každého receptu.

Recepty jsou rozdělené do tří kategorií: lehké, středně těžké a obtížné. Kirsten pečlivě krok za krokem popisuje celou přípravu a doprovází ji mnoha fotografiemi, takže budete mít dokonalý přehled o celé přípravě. Čokoládové brownies, sušenky s kokosem či malinami, čokoládové koláče, karamelová nebo čokoládová pěna, čokoládový crème brûlée, mléčné čokoládové medové pralinky... To je čokoláda! Svůdná, nádherná, nejlepší!

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama