Dánský borůvkový cheesecake – Blåbær Ostekage

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–12
Dánský borůvkový cheesecake - Blåbær Ostekage  Foto:
Dánský borůvkový cheesecake - Blåbær Ostekage
Foto: Cherries On Top

Nadýchaný a plný borůvek. Korpus, kde se geniálně mísí hořká čokoláda s Digestives sušenkami, úžasně ovocná borůvková bomba v podobě náplně a zakysaná smetana navrch jako doplňující tečka. Dánové zkrátka vědí, co dělají!

A teď pár důležitých rad. Zkuste to neošidit a použijte opravdu Digestives sušenky, jinak se připravíte o naprosto výjimečný zážitek. Tyto klasické britské sušenky seženete v každém Marks & Spencer nebo v Tesco. Můžete použít mražené borůvky, ale dejte pozor, aby byly lesní. Ty velké kanadské jsou sice pěknější, ale nemají prakticky žádnou chuť a barvy z nich taky moc nevyrazíte. Připravili byste se o nádhernou fialovou barvu a výraznou chuť.

Suroviny
sušenky Digestives 170 g
hořká čokoláda 50 g
rozpuštěné máslo 70 g
čerstvé nebo mražené borůvky 220–250 g
cream cheese (Philadelphia, Buko) 400 g
crème fraîche nebo zakysaná smetana 200 g
kukuřičný škrob 2 lžíce
želatina 3 plátky
Postup
1

Předehřejte troubu na 175 stupňů. Vymažte dortovou formu o průměru 22 cm a vyložte pečicím papírem, pěkně dno a boky zvlášť.

2

Rozlámané sušenky vložte spolu s nasekanou čokoládou do mixéru a mixujte do té doby, než je ze všeho prášek. Přilijte rozpuštěné máslo a ještě chvíli mixujte. Směs rovnoměrně natlačte do formy a pořádně uhlaďte. Pečte 10 minut v předehřáté troubě.

3

Mezitím rozmixujte borůvky. V míse smíchejte cream cheese, zakysanou smetanu a cukr. Použijte pouze míchací nástavec. Vmíchejte všechny borůvky a kukuřičný škrob. Směs nalijte na předpečený základ a pečte asi 40 minut, povrch by neměl vypadat moc mokře, jen uprostřed by se měl trošku třást. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout, nevyndavejte ale z formy.

4

Plátky želatiny namočte do studené vody tak na 10 minut. V kastrůlku rozehřejte zakysanou smetanu s cukrem. Neměla by se vařit, ale neměly by v ní být celé krystalky cukru a měla by být tekutá. Odstavte, vmíchejte vymačkanou želatinu a důkladně promíchejte. Nalijte na upečený korpus a dejte do lednice na pár hodin nebo přes noc, než horní vrstva ztuhne.

Dánský borůvkový cheesecake - Blåbær Ostekage  Foto:

Dánský borůvkový cheesecake - Blåbær Ostekage  Foto:

Dánský borůvkový cheesecake – Blåbær Ostekage, foto: Cherries On Top

cherries on topTřešinka na dortu...

Bára K. je autorkou relativně mladého blogu CherriesOnTop.blogspot.com. Vášeň pro pečení ji chytla už ve dvanácti letech, kdy se bez bázně vrhla na pečení vánočního cukroví, a o pár let později začala psát svůj první blog.

Nyní se jako osmnáctiletá věnuje pečení na zakázku, fotografování a hudbě, studuje klavír a flétnu na hudebním gymnáziu. Ve volném čase píše recenze jídel z pražských restaurací.

Videa

reklama

reklama