Dánské masové kuličky v kari omáčce

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dánské masové kuličky v kari omáčce  Foto:
Dánské masové kuličky v kari omáčce
Foto: archiv Kublanka

Můžeme jenom hádat, jaké jídlo mají české děti nejraději. Jsou to špagety s kečupem, pizza nebo párky v rohlíku? V Dánsku v tom mají relativně jasno, protože jedno z nejoblíbenějších jídel tamní omladiny je „Boller i Karry“ – v překladu masové kuličky na kari.

Byť název a kombinace ingrediencí zní jako výstřelek poslední doby, věřte, že to je jedno z nejtradičnějších dánských jídel podávaných již od roku 1840.

Článek

Quinoa s hovězími kuličkami v rajčatové omáčce Foto:

Tentokrát přinášíme výběr těch nejlepších receptů s masovými kuličkami!

Ať už hledáte masové kuličky na italský či švédský způsob, rozhodně si pochutnáte v obou případech, zvlášť pokud jste fanoušci mletého masa. Hezké počasí navíc nahrává...
Suroviny
Kuličky:
mleté vepřové nebo telecí maso (10–15 % tuku) 600 g
středně velká cibule, nastrouhaná 1 ks
vejce 1 ks
plnotučné mléko 120 ml
sůl a čerstvě namletý černý pepř
kyselejší jablko k podávání 1 ks
hladkolistá petržel k podávání
Kari omáčka:
cibule, nakrájená najemno 1 ks
kyselejší jablka, oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená najemno 2 ks
česnek, nakrájený najemno 1 stroužek
kari 1 menší lžíce
máslo 1 lžička
plnotučné mléko 300 ml
smetana ke šlehání 250 ml
změklé máslo 20 g
citron 1 ks
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Kroupy:
ječné kroupy 200 g
sůl 2 lžičky
Postup
1

Kuličky: V míse důkladně (např. s pomocí hnětače) promíchejte mleté maso, hladkou mouku, nastrouhanou cibuli, vejce a mléko. Ochuťte solí a pepřem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.

2

Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašských ořechů, které rovnou vhazujte do jemně vroucí vody. Vařte v závislosti na jejich velikosti 3–5 minut.

3

Kari omáčka: Ve středně velkém hrnci nechte na mírném ohni rozpustit 1 lžičku másla. Přidejte nakrájená jablka, cibuli, česnek, kari a nechte za stálého míchání krátce orestovat. Jakmile cibule zesklovatí, přilijte mléko se smetanou a nechte krátce povařit.

4

V mističce smíchejte 20 g hladké mouky s 20 g změklého másla a s pomocí metličky promíchejte s menším množstvím omáčky. Podle potřeby směsí zahustěte omáčku, kterou poté rozmixujte dohladka. Na závěr osolte, opepřete a dochuťte citronem. Přidejte uvařené kuličky, které nechte krátce prohřát.

5

Vařené kroupy: Kroupy vsypte do cca 2 litrů studené vody, přidejte sůl a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném ohni do změknutí (25–30minut). Uvařené kroupy sceďte a propláchněte studenou vodou.

6

Prohřáté kuličky podávejte s uvařenými kroupami, posypané najemno nasekanou hladkolistou petrželkou a plátky nakrájeného jablka.

Dánské masové kuličky v kari omáčce  Foto: Dánské masové kuličky v kari omáčce; foto: archiv Kublanka

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: Kublanka vaří doma; foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya

Videa

reklama

reklama