Dánské máslové věnečky

Doba přípravy:
Počet porcí: cca 40 ks
Dánské máslové věnečky  Foto:
Dánské máslové věnečky
Foto: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody

Máslové věnečky v ozdobných dózách podle dánské receptury seženete po celém světě, co do chuti se ale těm domácím v žádném případě nemůžou rovnat. Tenhle recept pochází od jedné dánské babičky a její děti a vnoučata je zbožňují. Nejspíš si je zamilujete také.

Článek

Super čokoládové cookies Foto:

25+ skvělých receptů na nejlepší domácí sušenky

Upéct doma sušenky není žádná věda a oproti těm kupovaným máte alespoň přehled o použitých surovinách. Příprava je jednoduchá a bude to bavit i děti! Zvlášť když si na...
Suroviny
vanilkový lusk 1 ks
vychlazené máslo 250 g
mandlová moučka 75 g
vejce 1 ks
jemně nasekané mandle 50 g
sůl
Postup
1

V mixéru nebo hmoždíři zpracujte celý vanilkový lusk se 3 lžícemi cukru a prosejte do mísy. Nakrájejte na něj máslo na kostičky, prosejte mouku, zlehka osolte, přidejte kypřicí prášek a prsty zpracovávejte do konzistence drobenky.

2

Přisypte mandlovou moučku a zbylý cukr a promíchejte. Přidejte vejce a sekané mandle a hněťte dohladka. Těsto by mělo být hladké a dostatečně pružné, aby se dalo protlačit ozdobnou hubičkou zdobicího sáčku. Čím větší otvor má, tím snáze těsto prolisujete. Pokud je však příliš hutné, raději těsto vyválejte do tvaru válečku, nakrájejte a vytvarujte věnečky ručně. Neměly by být silnější než malíček, jinak by se mohly při pečení roztéct.

3

Věnečky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte jim mezi sebou dost místa. Před pečením je uložte nejméně na 30 minut do lednice, aby lépe držely tvar.

4

Troubu předehřejte na 200 °C. Vložte do ní plech s věnečky a pečte je 8–10 minut, až na okrajích zezlátnou. Vyjměte a nechte zchladnout. Ve vzduchotěsné nádobě pár týdnů vydrží, ale dřív je nejspíš sníte.

PRIMA TIP: DO zdobicího sáčku použijte hubičku ve tvaru hvězdičky nebo vlnky.

Dánské máslové věnečky  Foto: Dánské máslové věnečky , Foto: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Foto:

Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama