Dančí hřbet s kapustovo-bramborovou kaší

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Dančí hřbet s kapustovo-bramborovou kaší Foto:
Dančí hřbet s kapustovo-bramborovou kaší
Foto: KitchenStory.cz

Kdo se bojí zvěřiny a její výrazné, specifické chuti, dančího se bát nemusí, jeho maso je jemnější. Možná se to zdá jako složité jídlo, ale berte to spíše jako jídlo sváteční.

Suroviny
dančí hřbet
rozmarýn 1 snítka
tymián 1 snítka
stroužek česneku, neoloupaný 2 ks
růžičková kapustička 6 ks
menší mrkev 2 ks
sůl, pepř
Kaše:
listová kapusta 5 větších listů
střední brambory 4–5 ks
sůl, pepř
Kapustové chipsy:
listová kapusta 2 listy
kapka olivového oleje
sůl, pepř
Omáčka z červeného vína:
červené víno 200 ml
vývar 200 ml
sůl, pepř, cukr
Postup
1

Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kostičky a dejte vařit do osolené vody, dokud dostatečně nezměknou. Listy kapusty natrhejte, zbavte silných částí, které můžete vyhodit, a dejte do rendlíku s mlékem, který budete lehce zahřívat. Trochu osolte. (Kapustu dáváme do mléka, aby změkla a částečně ochutila mléko.)

2

Očistěte mrkev a růžičkovou kapustu a na chvíli je dejte spařit k bramborám, aby dostatečně změkly. Stačí 4 minutky a můžete je orestovat na másle, kde je dochutíte solí, pepřem, popřípadě troškou cukru.

3

Rozehřejte si troubu na 180 °C. Pokud budete chtít dělat i kapustové chipsy, natrhejte listovou kapustu na menší kousky a v misce lehce osolte, pokapejte trochou olivového oleje a dejte do trouby na cca 5 minut. Jen pozor, aby se nepřipálily, to by jinak zhořkly. Je třeba je koutkem oka hlídat.

4

Očistěte dančí hřbet od zbytečných šlach tak, že začnete nejdříve uprostřed masa, kdy si část nakrojíte a pak by to mělo jít rukou pěkně stáhnout až do kraje. Tímto směrem se to dělá proto, abyste je zbytečně neodtrhávali společně s velkou částí masa. Rozhodně je ale nevyhazujte! Použijí se na tvorbu omáčky.

5

Očištěné maso dobře osolte, opepřete a na rozpálené pánvi si ke kapce oleje přihoďte snítky rozmarýnu, tymiánu a lehce rozmáčknuté stroužky česneku.

6

Okořeněné maso dejte na pánev a opečte ze všech stran, aby dostalo pěknou barvu. Jakmile ucítíte, že se bylinky nebo česnek začínají připalovat, vyndejte je z pánve ven. Maso následně dejte na pečicí papír a vložte do vyhřáté trouby na cca 4 minuty, aby uprostřed zůstalo pěkně růžové. Vyndejte z trouby a nechte odležet.

7

Mezitím na pánvi od masa udělejte omáčku. Odřezky z masa přihoďte na pánev a nechte lehce opéct. Přidejte dvě lžičky rajčatového protlaku, nechte lehce zarestovat, přilijte červené víno (alespoň polosladké) a nechte odpařit všechen alkohol. Můžete vrátit zpět do omáčky opečené snítky bylinek a stroužek česneku, zalít vývarem a nechat zredukovat minimálně na polovinu.

8

Díky tomu bude mít omáčka opravdu sílu a chuť. K dochucení použijte sůl, pepř, popřípadě trošku cukru. Omáčku odstavte z plotny a přeceďte přes sítko. Nakonec přidejte pár kapek citronové šťávy a kousek másla. Omáčka by se už neměla vařit, jinak by se máslo od omáčky odpojilo.

9

Zbývá si udělat bramborovou kaši. Kapustové listy v mléku rozmixujte ponorným mixérem a následně část nalijte ke slitým bramborům společně s kouskem másla a utvořte krásně hladkou bramborovou kaši. Rozmixovanou kapustu s mlékem přidávejte postupně, abyste měli pod kontrolou tu správnou konzistenci kaše. Pokud je potřeba, přidejte trochu soli.

Dančí hřbet s kapustovo-bramborovou kaší 2 Foto: Dančí hřbet s kapustovo-bramborovou kaší; foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama