Ďábelská grilovaná žebírka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Ďábelská grilovaná žebírka  Foto:
Ďábelská grilovaná žebírka
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Jsou nejenom neuvěřitelně dobrá, ale i neuvěřitelně snadná. A vůbec se nemusíte hodiny udit a nudit u grilu, protože maximum práce udělá trouba, a navíc klidně i den dva předem. Párty ideál.

Další skvělé originální recepty najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Léto na zahradě s Prima FRESH  Foto:

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!
Suroviny
vepřová žebírka 2 pláty (každý asi 1,5-2 kg)
Kořenicí směs:
přírodní krupicový cukr 1/2 hrnku
uzená paprika 1 a 1/2 lžičky
sůl 1 lžíce
čerstvě namletý pepř 1 a 1/2 lžičky
chilli koření 1/2 lžičky
sušený granulovaný česnek 1/2 lžičky
sušená granulovaná cibule 1/2 lžičky
Omáčka:
hotová BBQ omáčka s medem 1 lahev
ostrá chilli omáčka sriracha 3 lžičky
med 1 lžíce
Postup
1

Žebírka osušte kuchyňským papírem. Přísady na marinádu promíchejte v míse a směs vetřete a vklepejte do žebírek. Každý plát zabalte do alobalu, položte na plech a nechte přes noc v ledničce.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Žebírka nevybalujte, vložte je do trouby a pečte 2 ½ hodiny.

3

Žebírka vyjměte, nechte trochu vychladnout, abyste s nimi mohli manipulovat, a sejměte alobal (do tohoto bodu můžete žebírka připravit až den předem a do závěrečné přípravy ponechat v ledničce). Slijte šťávu, kterou žebírka pustila.

4

Promíchejte přísady na omáčku, žebírka jí potřete a dávejte přitom pozor, protože v této fázi jsou už velmi křehká. Ogrilujte je na předehřátém grilu 5 až 10 minut z každé strany, až budou hezky ožehlá. Opatrně je rozkrojte na díly hodně ostrým nožem, ale jsou tak měkká, že rozpadají.

PRIMA TIP: Pokud nemáte důvěru v hotové grilovací (BBQ) omáčky, připravte si vlastní. Budete potřebovat 1 plechovku rajčatového pyré (passata), 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce medu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci melasy, 1 ½ lžičky worcesterské omáčky, 1 ½ lžičky hořčice dle výběru, 1 rozdrcený stroužek česneku, ¼ lžičky sušeného oregana, ¼ lžičky chilli koření a špetku pepře. Všechny přísady promíchejte v kastrole, uveďte do varu, krátce povařte a nechte vychladnout. Můžete ji také několik dnů uchovat v ledničce.

Ďábelská grilovaná žebírka  Foto:

Ďábelská grilovaná žebírka; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Uložit

Videa

reklama

reklama