Cuketový krém s mátou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Cuketový krém s mátou Foto:
Cuketový krém s mátou
Foto: Thinkfood.cz

Sezona cuket, stejně jako prázdniny, právě vrcholí. Zkuste si připravit tuto osvěžující polévku, která je báječná horká i studená. O recept se s námi podělila Kateřina s blogu ThinkFood.cz.

Suroviny
cuketa 1 kg
máta 8 snítek
zakysaná smetana deluxe 150 g
citron 1 ks
kuřecí vývar 1400 ml
jarní cibulky 6 ks
sýr čedar 140 g
kousek másla
sůl 1 špetka
Postup
1

Jarní cibulky omyjte a zbavte je případných oschlých listů. Nakrájejte je na kolečka. Cukety rovněž omyjte, odkrojte konce a nakrájejte je ručně nebo v robotu na tenká kolečka. Na plotnu postavte velký hrnec, ve kterém zahřejte pěkný cákanec olivového oleje a kousek másla. Pak přidejte cibulky a cuketu a začněte restovat. Proces to nebude úplně krátký. Mučit ta zelená kolesa budete asi 30–35 minut. Doba je důležitá, jelikož cukety budou takto pomalým varem sládnout.

2

Po chvilce restování přidejte pěknou špetku soli, pepře, lístky ze dvou snítek máty a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Zeleninu míchejte každou chvilku, nesmí se připálit. Jakmile dosáhnete zelené hrubší kaše, přilijte vývar a uveďte vše k varu. Pak základ polévky odstavte z ohně. Vmíchejte 3 lžíce zakysané smetany, strouhaný čedar, zbylé mátové lístky a šťávu z celého citronu. Promíchejte a pak vše tyčovým mixérem umixujte. Můžete úplně do hladka nebo nechte polévku hrubší. Tak to mám ráda já.

3

Krém naservírujete na talíř. Zbylou zakysanou smetanu nařeďte douškem vody, aby byla tekutá a lépe se vám jí polévka dekorovala. Lžičkou pak vytvořte na povrchu polévky smetanou a olivovým olejem cákance à la Jackson Pollock. Posypte lístky máty, chilli paprička navrch je výhodou…

PRIMA TIP: Pokud polévka zbyde a budete ji chtít druhý den okusit studenou, musíte ji trochu naředit vodou. Vychladlý sýr uvnitř totiž polévku pěkne zahustí.

Cuketový krém s mátou Foto: Thinkfood.cz

Cuketový krém s mátou, foto: Thinkfood.cz

 

Když jídlo, tak ThinkFood.czThinkfood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama