Cuketový dort s meruňkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Cuketový dort s meruňkama Foto:
Cuketový dort s meruňkama
Foto: Pěkně vypečený blog

Tento jednoduchý recept na vynikající dort vám nezabere mnoho času a je téměř jisté, že vám bude moc chutnat. V kombinaci s meruňkami, meruňkovou marmeládou a agávovým sirupem je to skutečná lahoda. Korpus je po upečení díky cuketě velmi vláčný a spolu s ovocem tvoří lákavý dezert.

Suroviny
nastrouhaná cuketa 2 hrnky
hladká celozrnná špaldová mouka 1 hrnek
olej 1/2 hrnku
prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks
jedlá soda 2 lžičky
kakao 2 lžíce
mléko 1/4–1/2 hrnku
meruňky
meruňkový džem nebo marmeláda
sirup z agáve
pekanové ořechy
Postup
1

Troubu předehřejte na 170 °C, poté vymažte a vysypte dortovou formu o průměru 20 cm. Větší cuketu oloupejte, očistěte od semínek a do velké mísy nastrouhejte na hrubém struhadle. Oba druhy mouky smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou, kakaem a přidejte k cuketě. Do mísy vmíchejte zbytek ostatních ingrediencí – cukr, žloutek a mléko. Vždycky záleží na tom, kolik pustí cuketa vody, těsto nesmí být moc řídké, proto přidávejte mléko po troškách. Těsto dejte do dortové formy a pečte 30 minut, po třiceti minutách přikryjte formu alobalem a nechte ještě dalších 15–20 minut péct. Než se upeče korpus, na pánvi opražte ořechy (nasucho).

2

Po upečení nechte korpus částečně vystydnout ve formě, poté formu rozevřete a nechte ho vystydnout úplně. Pak korpus vodorovně uprostřed rozkrojte, namažte marmeládou a položte na ni druhou vrchní část korpusu, na který také namažte marmeládu. Umyté meruňky vypeckujte a nakrájejte na malé měsíčky, zdobte vrch dortu, který ještě zasypejte ořechy a pokapejte agávovým sirupem. Pokud nepodávejte ihned, nechte dort v lednici, ze které ho vyndejte 5–10 minut před podáváním.

Cuketový dort s meruňkama Foto:

Cuketový dort s meruňkama Foto:

Cuketový dort s meruňkami, foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama