Cuketové špagety s krevetami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Cuketové špagety s krevetami  Foto:
Cuketové špagety s krevetami
Foto: Marek Kučera

Úžasně lákavé a vtipné jídlo, které je zároveň rychlé a zdravé. Ideální jako letní večeře!

Zeleninové "špagety" se staly v poslední době hitem všech, kteří se snaží omezovat sacharidy. Zvláště ty cuketové jsou velmi populární, dají se totiž jíst i syrové a mají neutrální chuť, takže se hodí i ke klasickým omáčkám na těstoviny.

Cuketám odkrojte konce a nastrouhejte je na dlouhé nudličky buď speciálním spiralizérem nebo na mandolinovém struhadle s nástavcem na nudličky julienne. Máte-li dost trpělivosti a nevlastníte žádné šikovné „udělátko“, cukety nakrájejte na dlouhé nudle nebo stužky. Ručně to jde nejrychleji tak, že u cukety seříznete oba konce, nakrájíte je po délce na asi 3mm plátky, složíte je na sebe a rozkrájíte na asi 3mm proužky. Měkčí střední část se semínky nepoužívejte.

Další báječné recepty z cukety najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Léto na zahradě s Prima FRESH  Foto:

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!
Suroviny
máslo 2 lžíce
vyloupané krevety zbavené střívek 500 g
česnek nakrájený nadrobno 3 stroužky
drcené sušené chilli paprikčy 1/2 lžičky (nebo podle chuti)
kuřecí vývar 60 ml
šťáva a na nudličky nakrájená kůra z 1 citronu
čerstvě nastrouhaný parmazán 2 lžíce
hladkolistá petržel, nakrájená 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
středně velké cukety 4 ks
Postup
1

Ve velké pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm krevety, česnek a chilli papričku, až krevety zrůžoví. Trvá to asi 2 až 3 minuty.

2

Vmíchejte vývar, citronovou šťávu a cuketové „těstoviny“ a podle chuti osolte a opepřete. Uveďte do mírného varu a 1 až 2 minuty prohřívejte a promíchávejte.

3

Ihned podávejte posypané parmazánem, nudličkami citronové kůry a petrželkou.

Vyšší cuketová

Stejně jako okurka, jíž se podobá, je cuketa příslušnicí široké rodiny tykví a jejími sestřenicemi jsou třeba známé oranžové dýně a bratranci kloboučkovité patisony. A ačkoli ji pokládáme za domácí zeleninu, pochází ze střední Ameriky. O její vyšlechtění se postarali Italové, kteří jí přiřkli čestné místo ve své kuchyni a dokonce používají i její křehounké květy, které plní a zapékají (kdyby se vám do toho nechtělo, ale cuketa vám někde na zahradě kvete, nakrájejte její květy na tenké proužky a vmíchejte je alespoň do omelety). Cuketu ale miluje každý, protože je absolutně všestranná. U nás je běžnější zelená, ale existuje i čistě zářivě žlutá varianta i různě žíhané kombinace. Také některé druhy nejsou podlouhlé, ale kulovité. Cuketa předvádí všechny své parádní vlastnosti v mladém věku, kdy má velikost zhruba salátové okurky a je pevná a křupavá. Později její dužina měkne a moučnatí a i když olbřímí cukety vyhrávají zahrádkářské ceny, gastronomicky by dosáhly sotva na průměr.

Cuketové špagety s krevetami  Foto: Cuketové špagety s krevetami; foto: Marek Kučera

Uložit

Videa

reklama

reklama