Cuketová koprovka s jáhlami

Doba přípravy:
Počet porcí: 5–6
Cuketová koprovka s jáhlami  Foto:
Cuketová koprovka s jáhlami
Foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Kopr voní přímo magicky, ale mnoho lidí k němu chová odpor z doby školní jídelny. Zapomeňte na vzpomínky a vyzkoušejte moderní bezlepkovou koprovku plnou podzimních chutí.

Pokud použijete jen olej, rostlinnou smetanu a místo vejce opečené marinované tofu, s klidem na oběd pozvěte i vegany.

Suroviny
oloupaná cuketa 600 g
cibule 3 ks
brambory 200 g
přepuštěné máslo nebo olivový olej a kousek másla 3 lžíce
mořská sůl 2 lžičky
oprané a okapané jáhly 50 g
voda 1,5 litru
celý pepř 3 kuličky
umeocet 2–3 lžíce
čerstvý kopr 1 velká hrst
máslo nebo ghí 1 lžička
vejce vařená natvrdo (nebo 100 g marinovaného tofu) 4 ks
Postup
1

Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kusy. V hrnci rozehřejte máslo a pomalu ji na mírném stupni opékejte, zhruba 5–10 minut. Zlehka solte, vsypte jáhly a za stálého míchání je mírně osmahněte.

2

Zalijte horkou vodou, osolte, přidejte pepř a vařte 15–20 minut doměkka. Rozmixujte výkonným ponorným mixérem na hladký krém a propasírujte přes síto, až je polévka úplně jemná. Pokud máte super výkonný mixér, starost s pasírováním odpadá.

3

Jemný zeleninovo-jahelný krém dochuťte umeoctem, nasekaným koprem, lžičkou másla či ghí a podle chuti smetanou. Dolaďte solí a čerstvě mletým pepřem.

4

Servírujte s vejcem uvařeným natvrdo nebo kostičkami opečeného marinovaného tofu.

PRIMA TIP: Zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochutit nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Místo cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák. Dochuťte ji pak křenem a umeoctem.

Cuketová koprovka s jáhlami  Foto: Cuketová koprovka s jáhlami; foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

NOVÁ BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

Nová biokuchařka Hanky Zemanové Foto:

První vydání Biokuchařky v roce 2005 působilo jako zjevení. Hanka Zemanová v ní používala spoustu zeleniny a relativně neznámých surovin, představovala biopokrmy a převážně bezmasá jídla. Poté napsala další velmi úspěšnou knihu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém filozofii bio vysvětlila pěkně zeširoka i do hloubky.

Po deseti letech přichází na trh s novou Biokuchařkou, kterou kompletně přepracovala. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. Přináší inspiraci na zdravý život pro každý den. Prozradí vám, kam se za tu dobu ve výživě sama posunula a co doma ráda vaří. S pomocí odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepkovou stravu, superpotraviny apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor. Nezapomíná ani na zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. A protože dává přednost vegetariánským pokrmům, k tvorbě masových receptů přizvala vynikajícího šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců.

Výsledkem je krásná kniha s 80 novými recepty a působivými fotografiemi.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama