Čtvercově vázané svatební koláčky

Doba přípravy:
Svatební koláčky budou chutnat každému svatebčanovi Foto:
Svatební koláčky budou chutnat každému svatebčanovi
Foto: All

Markéta představuje svatební klasicku v netradičním hávu. Ochutnejte, jak chutnají svatební koláčky podle mistryně cukrářky!

Suroviny
droždí 30 g
mléko 125 ml
vejce 2 kusy
sůl 1 špetka
strouhaná citronová kůra 1 lžíce
sádlo 250 g
tvarohová náplň: změklý tvaroh 250 g
tvarohová náplň: cukr moučka 150 g
tvarohová náplň: vejce 1 kus
tvarohová náplň: vanilkový pudink 3 lžíce
tvarohová náplň: rozinky na ozdobení 1 dávka
maková náplň: mletý mák 100 g
maková náplň: mléko 100 ml
maková náplň: máslo 20 g
maková náplň: cukr krupice 60 g
maková náplň: skořice 1 lžička
maková náplň: rum 1 dávka
povidlová náplň: švestková povidla 100 g
povidlová náplň: rum 2 lžíce
povidlová náplň: strouhaný perník 2 lžíce
povidlová náplň: skořice 1 špetka
povidlová náplň: plátky mandlí na dozdobení 1 dávka
ořechová náplň: mleté ořechy 100 g
ořechová náplň: mléko 100 ml
ořechová náplň: strouhaný perník 2 lžíce
ořechová náplň: cukr krupice 60 g
náplň do jedné dávky těsta 250 g

Do mísy dejte hladkou mouku, rovnou přisypte droždí, přidejte mléko a trošku cukru a vše trošku promíchejte. Dále přidejte 100% tuk, eventuálně sádlo. Nakonec přidejte tři celá vajíčka a opět promíchejte. Rozmíchané těsto si přendejte na potravinářskou fólii, kterou si předem trochu pomoučníte, a zabalte ho do ní. Nechte v lednici asi hodinu odpočinout.

Zatímco těsto odpočívá v lednici, připravte si do koláčků náplň. Do tvarohové budete potřebovat žloutek, který zamíchejte do tvarohu, trošku citronové kůry, cukr a vanilkový pudink. Ten tvaroh pěkně zahustí.

Pro povidlovou náplň budete potřebovat švestková povidla, trošku cukru (podle chuti), citronovou kůru, nastrouhaný perník se skořicí. Směs důkladně promíchejte. Perník dodá povidlům nejen chuť, ale slouží i jako pojidlo. A kdo má rád, může přidat i trochu rumu.

Když jsou náplně hotové, vraťte se zpět k těstu. Pracovní plochu si podsypte mírně moukou, stejně tak i vršek těsta. Vyválejte si ho na tenkou placku. Pomocí nože si z něj vyřežte čtverečky a ty si postupně plňte náplněmi. Jednoduchým pohybem koláčky nakonec „sepněte“ dohromady.

Kromě tvarohové a povidlové náplně můžete vyzkoušet i ořechovou. Tu vyrobí tak, že si pomelete ořechy, smícháte je s cukrem, použijete strouhaný perník či mléko(záleží na chuti), přidáte trošku cukru a mléka a celou směs mírně povařte. Stejným způsobem se dělá i maková náplň. Nejprve si svařte mák s mlékem, cukrem a troškou rumu či skořice.

Na koláčky si připravte i drobenku z polohrubé mouky, másla a cukru, na tvarohové se bude krásně vyjímat rozinka. V lehce rozpálené troubě pečte zhruba 15 minut při 180 stupních.

 

Další novinky a zajímavé tipy najdete na facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.

Videa

reklama

reklama