Crostini s bílými fazolemi se šalvějí

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–12
Crostini s bílými fazolemi se šalvějí Foto:
Crostini s bílými fazolemi se šalvějí
Foto: Vaříme s toskánským sluncem

Crostini a bruschetty jsou jením z nejoblíbenějších italských předkrmů. Opečený krajíc chleba nebo bagetky a na něm různé pochutiny nebo lahodná pomazánka. Vyzkoušejte například tuto voňavou dobrotu z bílých fazolí.

Crostini i bruschetty, které v Itálii nikdy nesmí na míse s předkrmy chybět, jsou krajíčky chleba s různými pomazánkami a pochutinami. Čím se tedy liší? Bruschetty jsou větší, protože jsou krájené z běžného bochníku (pozor – žádná Šumava, ale poctivý italský chléb). Crostini jsou malé chlebíčky z veky, která připomíná bagetu a v Itálii se nazývá stinco – holeň. Obojí se opéká na roštu nebo na grilu, potírá se olivovým olejem a podává lehce osolené. Ještě před přidáním pomazánky nebo jiného obložení, lze potřít krajíc chleba stroužkem česneku.

Suroviny
suché bílé fazole 1/2 kg
čerstvé lístky šalvěje 8–10 nasekaných + pár celých na ozdobu
česnek 1 stroužek
sůl 1 lžička
čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
připravené bruschetty nebo crostini
Postup
1

Předem si uvařte fazole. Nejprve je nechte alespoň 5 hodin máčet a pak je v dostatečném množství vody přiveďte k varu. Kdo má rád, může přidat mrkev, řapík celeru a polovinu cibule. Na mírném plameni s poodkrytou pokličkou vařte do změknutí – nutno zkoušet. Uvařené luštěniny by měly být ještě pevné, ale uvnitř měkké.

2

Fazole slijte a nechte vychladnout. Ručně nebo v mixéru krátce fazole posekejte, přidejte olivový olej, šalvěj, nadrcený česnek, sůl a pepř – nesmí vzniknout příliš jemná kaše, ideální je, pokud v pomazánce zůstanou i malé kousky.

3

Navršte na připravené topinky a ozdobte lístky šalvěje.

Vaříme s toskánským sluncemVaříme s toskánským sluncem

Frances Mayesová

Autorka bestselleru Pod toskánským sluncem a dalších knih inspirovaných jejími pobyty v milovaném Toskánsku se rozhodla pozvat čtenáře na návštěvu svého italského domova a jeho kuchyně a zahrady. V bohatě ilustrovaném výpravném svazku nabízí základní poučení o místní kuchyni a přes 150 receptů svých nejoblíbenějších toskánských jídel, ale představuje také přátele, jež mezi místními získala a kteří jí poskytli inspiraci a podělili se s ní o svá kulinářská tajemství.

Frances Mayesová (1940) je autorkou čtyř úspěšných knih vycházejících z jejích pobytů v Toskánsku, kde pravidelně tráví část roku, a několika svazků prózy a poezie. Je pravidelnou přispěvatelkou časopisů Food & Wine, House Beautiful a dalších periodik, na San Francisco State University přednáší obor tvůrčího psaní.

V nakladatelství Paseka v českém překladu vyšly kromě kuchařky i autorčiny knihy Pod toskánským sluncem, La bella Toscana a Toskánsko na každý den.

Videa

reklama

reklama