Cordon Bleu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Cordon Bleu Foto:
Cordon Bleu
Foto: archiv Gurmet

Není snad druhé takové jídlo, jehož název by sváděl k tolika chybám, jako tento šťavnatý smažený řízek naplněný šunkou a sýrem – Cordon Bleu [kordón blé].

Název pochází z francouzštiny a znamená modrou stužku. Nosili ji francouzští rytíři, pověstní svými hostinami, ale i ti, kteří mimořádně vynikali ve svém oboru. Kdo z nich dal jméno telecímu řízku, už pravděpodobně nevypátráme, ale o tom, jak ho správně připravit, není pochyb.

Suroviny
silnější řízky z telecí kýty 4 ks
plátky šunky (po cca 100g) 4 ks
plátky ementálu (po cca 100g) 4 ks
hladká mouka 1/2 hrnku
vejce 2 ks
voda 1 lžíce
čerstvá strouhanka 2 hrnky
rostlinný olej 150 ml
máslo 3 lžíce
sůl
Postup
1

Maso pečlivě odblaňte a očistěte. Silnější plátek příčně prořízněte nožem (použijte opravdu ostrý nůž), ale nedokrajujte až do konce. Pak ho rozevřete jako knihu.

2

Maso naklepejte paličkou do tloušťky asi 5 mm a poté po obou stranách zlehka osolte. Pamatujte na to, že šunka i sýr jsou rovněž slané a maso ještě dochutí.

3

Na maso položte plátek šunky a sýra. Náplň nesmí maso přesahovat. Plátky masa v místě, kde jste je nedokrojili, zase přehněte zpět a okraje sklepněte k sobě paličkou, aby sýr při smažení nevytekl ven.

4

Připravte si trojobal. Vejce vyklepněte do hlubokého talíře a prošlehejte se lžící vody a špetkou soli. Do dvou dalších talířů nasypte mouku a čerstvě nastrouhanou strouhanku. Naplněné řízky obalte v hladké mouce. Poté je protáhněte ve vejcích a obalte ve strouhance.

5

Strouhanku k masu dobře přitiskněte obzvlášť na okrajích, kde se plátky masa stýkají. Obalené řízky naskládejte na pečicí papír nebo potravinovou fólii, překryjte je a nechte 30 minut odležet v lednici.

6

Na pánvi se silným dnem rozehřejte olej s máslem. Správnou teplotu mají tehdy, pokud se po vhození kousku pečiva začnou kolem něj tvořit malé bublinky. Do oleje s máslem vložte řízek a zmírněte plamen na střední hodnotu. Smažte ho po jedné straně do zezlátnutí, asi 3 minuty. Poté řízek obraťte a smažte stejnou dobu po straně druhé.

7

Osmažené řízky vyjměte na ubrousek nebo papírovou kuchyňskou utěrku a odsajte z nich přebytečný tuk. Překrojte je šikmo na poloviny, aby byla vidět náplň, a podávejte s vařenými bramborami.

8

Prima tip: Nastrouhejte najemno kůru z dobře omytého bio citronu a vmíchejte ji do strouhanky, ve které budete obalovat maso. Citron příjemně provoní obal i maso uvnitř.

DŮLEŽITÝ JE SPRÁVNÝ POSTUP

U klasiky, jako je Cordon Bleu, je důležité zachovat daný postup přípravy. Největší úskalí je v udržení sýra uvnitř řízku. Vytéci má opravdu až po rozkrojení na talíři. Pokud si nejste pevností spojení jistí, můžete si pomoci párátkem, kterým upevníte okraje masa k sobě.

Cordon Bleu Foto: archiv Gurmet

Cordon Bleu, Foto: archiv Gurmet

Cordon Bleu Foto: archiv Gurmet

Cordon Bleu. Foto: archiv Gurmet

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

 

Videa

reklama

reklama