Čokoládový koláč s preclíčky

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Čokoládový koláč s preclíčky  Foto:
Čokoládový koláč s preclíčky
Foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

Tenhle koláč v sobě spojuje spoustu trendů poslední doby – není v něm žádná mouka, takže jde spíš o (lehce) upečenou hutnou pěnu, jejíž čokoládovou chuť famózně doplňují malé preclíčky. Pro oko je to báječný vtip, pro chuť krok o stupeň výš.

Suroviny
Těsto:
nakrájené máslo 115 g (1/2 hrnku)
nasekaná tmavá čokoláda 450 g (3 a 1/4 hrnku)
vejce, žloutky a bílky odděleně 4 ks
jemný krupicový cukr 55 g (1/4 hrnku)
mořská vločková sůl 2 lžičky
Zdobení:
malé slané preclíčky 50 g
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. Otevírací formu o průměru 22 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo a čokoládu dejte do misky (nejlépe kovové) a postavte ji na kastrol s mírně vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody. Za občasného promíchání nechte máslo s čokoládou rozpustit a pak dejte stranou.

2

Bílky ušlehejte nejlépe elektrickými metlami do polotuha. Postupně přidávejte cukr a šlehejte dál, až vznikne lesklý a tuhý sníh. Do rozpuštěné čokolády s máslem vmíchejte žloutky a sůl.

3

Ve třech dávkách opatrně zatřete sníh do čokoládové směsi, jenom aby se vše spojilo. Vlijte do připravené formy, navrch rozložte preclíčky, vložte do trouby a pečte 25 minut nebo až budou okraje těsta upečené a prostředek tak akorát usazený.

4

Koláč ozdobte preclíčky, nechte vychladnout a pak dejte alespoň na 3 hodiny do ledničky.

Prima tip: Po jednom až dvou dnech preclíčky na koláči krásně zvláční a chuť celého koláče bude ještě výraznější... zkuste to vydržet! Pokud ho chladíte déle, nechte koláč před podáváním dojít do pokojové teploty (asi 1 hodinu).

Čokoládový koláč s preclíčky  Foto:

Čokoládový koláč s preclíčky, foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

Moje sladká kuchařka

76 originálních receptů pro radost z pečení

Moje sladká kuchařka Foto:

Sedmdesát šest receptů, sedmdesát šest originálů. V této knize, první z edice Prima Fresh, najdete také předpisy na klasické cukroví, dorty, koláče či nepečené dezerty, ale každý z nich má něco navíc. Malý detail v postupu, vtipné zdobení, použití méně obvyklé suroviny. Maličkosti, ale pro výsledek mohou znamenat velký rozdíl (to je ostatně i krédo Prima Fresh).

Knížka, která je rozdělena do šesti kapitol, vám ale přináší i celou řadu úplně nových a často velmi neobvyklých receptů. Tato knížka je však zároveň pojata jako praktický manuál, ve kterém nechybějí ani recepty na základní těsta, krémy a polevy. Navíc je zde prostor i pro vaše vlastní recepty, varianty a nápady.

Abychom vám pečení co nejvíc usnadnili, uvádíme recepty v klasických mírách a vahách a zároveň ve stále oblíbenějším „hrníčkovém“ modu.

Udělejte si radost, překvapte sebe i své blízké a přátele něčím neotřelým.

Vždyť život má být sladký!

Videa

reklama

reklama