Čokoládový koláč s ancho chile a datlemi

Doba přípravy:
Čokoládový koláč s ancho chille a datlemi Foto:
Čokoládový koláč s ancho chille a datlemi
Foto: Just Spice

Chilli a čokoláda si odedávna skvěle rozumí. V tomto úžasném koláči se navíc snoubí s datlemi. Zkuste to a uvidíte, vaše chuťové buňky zažijí zázrak.

Ancho chille Foto: Just SpiceAncho je sušená verze papriček Poblano nebo také "lidových" chilli. Mají nasládlou, rozinkovou chuť a jsou středně pálivé. Vnější slupka má bohatou, nasládlou chuť, kterou si spojujeme s chilli con carne, dužina papriček je pálivá. Pokud si kupujete papričky celé, můžete vychutnat obě odlišné chuti. Můžete si je sami rozmixovat (bez semínek, ale to záleží na tom, jak ostré jídlo máte rádi). Sušené papričky můžete "přivést znovu k životu" pokud je přelijete vroucí vodou a počkáte 20 minut.

Ancho má sytou, hnědo-červenou barvu a je základem mnoha mexických jídel, chilli, omáček a směsí ke kořenění masa.

Koupíte v e-shopu s kořením JustSpice.cz

Suroviny
Těsto:
studené nasekané máslo 125 g
prosátá hladká mouka 225 g
cukr moučka, prosátý 55 g
mletá skořice 2 lžičky
mleté ancho chile na posypání
skořicová zmrzlina nebo šlehačka k podávání
Náplň:
ancho chile 2 ks (25 g)
tmavý rum 2 lžíce
cukrový sirup 50 g
studené nasekané máslo 75 g
nahrubo posekané měkké datle 140 g
orestované najemno pokrájené mandle 2 lžíce
Ganáš:
tmavá 70% čokoláda 230 g
špetka skořice
šlehačka 200 ml
studené nakrájené máslo 80 g
Postup
1

Na těsto smíchejte v mixéru máslo, mouku, cukr, skořici a špetku soli. Přidejte žloutky a 2 lžíce vody. Zapracujte. Vyklopte těsto na pomoučenou plochu a rychle zpracujte rukama. Dejte do mísy, přikryjte a nechte v lednici 30 minut odpočívat.

2

Lehce vymažte koláčovou formu o průměru 24 cm s vyndavacím dnem a dejte ji na pečicí plech. Ve fólii vyválejte těsto na 4mm tloušťku, dejte do formy, podle formy ořízněte okraj. Propíchejte vidličkou a dejte do lednice ještě na 20 minut.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Přikryjte těsto pečicím papírem a vsypte do něj suché fazole. Pečte 20 minut. Odstraňte papír a fazole, pečte ještě 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

4

Na náplň opečte nasucho chilli 30 vteřin na pánvi, dejte do misky, přelijte vroucí vodou a nechte 20 minut stát. Osušte v ubrousku, odstraňte stopky a semínka. Rozmixujte je s rumem na pastu. Odložte.

5

Dejte cukrový sirup a lžíci vody do malé pánve. Až začne vařit, po trochách vmíchejte cukr, počkejte vždycky, až se rozpustí, než přidáte další. Potom vařte pomalu 12 minut, než směs začne zlátnout. Vypněte, postupně přidávejte máslo. Potom chilli pyré, datle, mandle a lžičku soli. Vlijte do korpusu. Nechte v lednici zchladnout.

6

Na ganáš dejte všechny přísady kromě másla do misky a ve vodní lázni míchejte, než se čokoláda rozpustí. Odstavte, po částech vmíchejte máslo. Nalijte na koláč a nechte 2 hodiny ztuhnout.

7

Před podáváním posypte koláč cukrem, chilli a podávejte se zmrzlinou nebo šlehačkou, podle toho, co máte raději.

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

Videa

reklama

reklama