Čokoládový fondant

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–5
Čokoládový fondant Foto:
Čokoládový fondant
Foto: Menu podle Koko

Těsto na fondant dovoluje na rozdíl od suflé horký dortík z formičky vyklopit, protože drží tvar a nespadne. Navíc je jednodušší a méně zrádný. Jde u něj jen o čas.

Správné načasování je tady alfou a omegou. Odděluje vláčný dezert s tekutým vnitřkem od suché buchty. Chuťově se pak jedná o rozdíl přímo propastný.

Suroviny
hořká čokoláda (70 % kakaa) 90 g
máslo 90 g
vejce 3 ks
máslo a polohrubá mouka na vymazání formiček
Postup
1

Předehřejte troubu na 190–200 stupňů. Rošt umístěte do střední polohy, dokud je ještě studený. Připravte vodní lázeň: do hrnce nebo rendlíku nalijte pár centimetrů vody a ohřejte na malé plotýnce, dokud se voda nezačne vypařovat. Navažte a odměřte všechny suroviny, nenechávejte nic náhodě. V kovové misce nad párou rozehřejte máslo s čokoládou.

2

Elektrickým šlehačem s metličkou ušlehejte vejce do pěkné táhlé pěny, trvá to minutu. Nepřestávejte šlehat a přisypávejte cukr po vrchovatých lžících. Mezi jednotlivými lžícemi cukru si nechávejte 10–15 vteřin pauzu, přidávejte postupně, dokud tam nebude všechen. Vejce nabydou a pěna bude nadýchanější. Kdybyste vsypali všechen cukr naráz, mohli byste to postupné narůstání udusit.

3

Hnědé vlijte do žlutého. Teplou čokoládu s máslem do vajec s cukrem. Metličkou ručně pomalu spojte v jednobarevnou hnědou hmotu. Pěkně něžně. Prosejte mouku a v něžnostech pokračujte při jejím vmíchávání. Keramické formičky na muffiny dobře vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Plňte je do tří čtvrtin výšky. Fondant se upeče za 9–10 minut.

4

Vložte formičky na požadovanou dobu do vyhřáté trouby. I po upečení by prostředek těsta měl zůstat níž než kraje. Jakmile uprostřed vyběhne špička, která by chtěla praskat, je konec. Přepečeno. Příště minimálně o 3 minuty méně. Vyjměte formičky z trouby a nechte je pár minut chladnout. Doslova pár. Po 2 minutách by měl fondant snadno opouštět dobře vymazanou a vysypanou formičku. Takže lehce zatřepte s formičkou a hned ucítíte, že fondant půjde v pohodě vyklopit. Hotovo.

5

Prima tip: servírujte s něčím tekutým a kyselým. Třeba s jednoduchým malinovým coulis. Dortík je celkem sladký, takže kyselejší ovoce ho skvěle doplní. Dobře se k němu hodí také zmrzlina – vanilková, kokosová či oříšková. Sváteční variantu můžete přelít ohřátým vaječným koňakem.

Čokoládový fondant Foto:

Čokoládový fondant, foto: Menu podle Koko

Menu podle Koko – kuchařka plná videí

Menu podle Koko Foto:

Veronika Koko Kokešová

Veronika Kokešová, známá coby blogerka a moderátorka Koko, představuje svou první kuchařskou knihu, která obsahuje kapitoly reprezentující konkrétní sezonu nebo surovinu – jídla lze mezi sebou kombinovat podle chuti. Těšit se tak můžete na menu ze dvora i z pastviny, menu houbové, myslivecké, bezmasé či rozkvetlé. A proč je Menu podle Koko – kuchařka plná videí? Každý recept obsahuje QR kód, díky němuž si můžete přehrát video a vařit tak s bezprostřední Koko tváří v tvář.

Videa se od října 2014 postupně spouštějí nejen na blogu, ale také pod názvem Menu podle Koko na nejnavštěvovanější české internetové televizi Stream.cz, která je základnou Veroničiných pořadů MENU domů a MENU v sezoně.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama