Čokoládový challah

Doba přípravy:
Čokoládový challah Foto:
Čokoládový challah
Foto: Kublanka.cz

Tento pokrm je trochu netradiční a je potřeba nějaká ta zručnost. Pokud se ho ale rozhodnete upéct, doma se po něm jenom zapráší!

Suroviny
Těsto:
hladká mouka 560 g + na pomoučení
instantní droždí 2 lžičky
vlažná voda 250 ml
slunečnicový olej 50 ml + na vymazání
sůl 1 lžička
vejce 3 ks (1 bílek zvlášť)
Náplň:
minimálně 50% čokoláda, najemno nasekaná 200 g
máslo 55 g
skořice 1/2 lžičky
cukr krupice 1 lžíce
Postup
1

V misce s vlažnou vodou rozmícháme droždí spolu se špetkou cukru krupice. Směs necháme zhruba 10 minut stát. Na hladině by se měla začít tvořit pěna.

2

Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, lžičku soli a důkladně promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme do něj olej, 2 celá vejce, 1 žloutek (bílek si ponecháme na potírání) a drožďovou směs. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které by se při hnětení mělo samo oddělovat od boků misky. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme.

3

Vypracované těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (90–120 minut).

4

Mezitím připravíme čokoládovou náplň. Najemno nasekanou čokoládu, skořici a cukr krupici zalijeme rozpuštěným máslem a promícháme.

5

Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na čtyři stejně velké části. Z každého kusu těsta vyválíme zhruba 40 cm dlouhý pruh těsta, který potřeme čokoládovou náplní (nedotíráme do krajů), zarolujeme ho a spoj těsta důkladně seštípneme.

6

Z připravených válečků těsta upleteme challah. V podstatě neustále křížíme sousední válečky těsta. Jakmile dokončíme poslední křížení (obr. 4 v návodu), challah otočíme rubovou stranou nahoru a všechny volné kusy těsta spojíme uprostřed challahu. Poté challah překlopíme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout cca 60 minut.

7

Zhruba 20 minut před pečením troubu předehřejeme na 175 °C. Zbylý bílek si prošleháme s 1 lžící studené vody a směsí potřeme nakynutý challah. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova 30–45 minut. Při poklepání by měl znít dutě. Necháme ho vychladnout na mřížce.

Čokoládový challah 2 Foto:

Čokoládový challah 3 Foto:

Čokoládový challah 4 Foto:

Čokoládový challah; foto: Kublanka

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama