Čokoládovo-mandlovo-malinové sušenky bez mouky

Doba přípravy:
Počet porcí: 10 větších sušenek
Čokoládovo-mandlovo-malinové sušenky bez mouky  Foto:
Čokoládovo-mandlovo-malinové sušenky bez mouky
Foto: Veganotic

Tyto báječné sušenky jsou nejen veganské, ale také ukrutně dobré :) Jejich konzistence je něco mezi klasickou sušenkou a hutným brownie. Jedna taková sušenka spolehlivě zažene chuť na sladké a ještě u toho můžete mít pocit, že ani moc nehřešíte...

Suroviny
střední velmi zralé banány 2 ks
chia semínka 4 lžíce
mandlové máslo 1 hrnek
kakao (ideálně neodtučněné a fairtrade) 1 hrnek
kokosový cukr (nebo jiné sladidlo, např. hnědý cukr či stévie) 1/2 hrnku
vanilkový extrakt 1 lžička
špetka mleté skořice
1/2 lžičky pečicí sody nebo 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
mražené lesní ovoce (nebo čerstvé ovoce, např. brusinky či jablka) 3/4 hrnku
ořechy na ozdobu
cizrnová či jiná mouka 1/4 hrnku (nemusí být)
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C a jeden plech vyložte pečicím papírem. Banány dobře rozmačkejte vidličkou na kaši. Vmíchejte chia semínka a vanilkový extrakt a nechte cca 5 minut stát. Poté přidejte všechny ostatní ingredience kromě ovoce a dobře promíchejte. Podle konzistence těsta, která se odvíjí od velikosti banánů a použitého mandlového másla, můžete přidat i trochu cizrnové mouky, není to však nutné. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte mražené ovoce a co nejrychleji začněte dělat sušenky (ovoce pouští vodu a těsto se pak trochu lepí).

2

Odebírejte asi 1/4–1/3 hrnku těsta a klaďte na plech. Pokud máte sušenky vyšší, jemně je rozplácněte na cca 1 cm vysokou placku. Připravené sušenky dozdobte dalším ovocem a nasekanými ořechy (jemně je do těsta zatlačte). Vložte do trouby a pečte cca 20 minut. Doba pečení se odvíjí od velikosti sušenek, větší se pečou déle, právě těch 20–25 minut, ale záleží to též na výkonnosti trouby. Po upečení by měly být sušenky na dotyk pevnější na povrchu, při chladnutí se dále zpevní.

3

Po vyndání z trouby sejměte sušenky z pečicího papíru na plechu a nechte je úplně vychladnout. Skladujte v chladu či sušenky připravené do zásoby obalte pečicím papírem a v sáčku vložte do mrazáku.

Čokoládovo-mandlovo-malinové sušenky bez mouky 2 Foto:

Čokoládovo-mandlovo-malinové sušenky bez mouky 3 Foto:

Čokoládovo-mandlovo-malinové sušenky bez mouky  Foto:

Čokoládovo-mandlovo-malinové sušenky bez mouky, foto: Veganotic

 

Veganotic Foto:

Inspirujte se u Veganotic!

Veganotic je blog se stovkami receptů, které dokazují, že jíst vegansky je nejen etické, ale může to být také nad očekávání chutné. Dortíčky, koláče, pizzy, guláše, snídaně, večeře i něco jen tak na chuť – nic není problém.

Proč podporovat zabíjení a všechna zvěrstva živočišné výroby, když si jde život užít stejně dobře, ne-li lépe bez nich? Nakoukněte a přeneste i vy vaše stravování do 21. století.

Videa

reklama

reklama