Čokoládovo-malinový dort Pavlova

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Čokoládovo-malinový dort Pavlova  Foto:
Čokoládovo-malinový dort Pavlova
Foto: Kitchenette.cz

Pro zvláštní příležitost zkuste připravit Pavlovu vícepatrovou. Dokonalý lehký dezert s ovocem se tak rázem promění ve slavnostní dort.

Suroviny
špetka soli
třtinový moučkový cukr 300 g
pravé kakao 2 lžíce
redukce z balzamika 2 lžíce
čokoláda (70%) 50 g
směs ovoce (maliny, borůvky, jahody, rybíz) 1 kg
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Ve velké (odmaštěné) míse ušlehejte 6 bílků se špetkou soli, ta vám pomůže vytvořit pevný sníh. Je dobré ho nepřešlehat. Když je pevný a krémový, po lžících přidávejte moučkový cukr. (Kupuji třtinový krupicový a pomocí robotu s noži nebo tyčového mixéru z něj vyrábím cukr moučku). Ještě šlehejte pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu. Přidejte kakao, balzamiko a lehce, krátce vmíchejte lžící, tak aby vzniklo mramorování.

3

Připravte si 2 plechy vyložené pečicím papírem, na každý si podle talířku nebo misky obkreslete kruh, který vám usnadní formování 4 symetrických pusinek. (Cca 15–20 cm velký, tak, aby se vešly dva kruhy na jeden plech, přičemž lehce nabydou, asi o 2 cm).

4

Rozdělte sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete. Není nutné tvarovat dokonalé tvary, po upečení se plní šlehačkou, která sněhové pusinky rozmočí a lehce rozpustí. Tento dezert je okouzlující právě svou nedokonalostí. Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 140 °C a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvírejte!

5

Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypněte troubu a s lehce pootevřenými dvířky nechte vychladnout a dosušit. Když jsou korpusy pokojové teploty, ušlehejte šlehačku, připravte si ovoce a čokoládu nasekejte na hrubé střepy.

6

Na servírovací talíř položte první korpus, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, posypejte 1/5 malin a borůvek, pár kousky čokolády a pokapejte lžičkou balzamika, zakryjte dalším sněhovým korpusem, lehce přitlačte, aby se obě vrstvy propojily šlehačkou.

7

Takto naplňte zbývající tři vrstvy. U poslední můžete ovoce, čokolády a balzamika trochu přidat a vytvořit nedbalou dekoraci, kopec plný malin, borůvek, střepů čokolády a stékajícího, kyselo-sladkého balzamika, ideální tečka je, když všechno trochu popadá na talíř okolo.

8

Pokud necháte meringue odležet pár hodin, budete ho moci perfektně krájet jako dort (6 hodin stačí). Nebo se do něj pusťte třeba hned lžící, jen počítejte s tím, že to bude boj, ale luxusní!

Čokoládovo-malinový dort Pavlova  Foto: Kitchenette.cz

Čokoládovo-malinový dort Pavlova  Foto: Kitchenette.cz

Čokoládovo-malinový dort Pavlova. Foto: Kitchenette.cz

Markéta PavlejeObjevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama