Čokoládovo-karamelový dort

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Čokoládovo-karamelový dort Foto:
Čokoládovo-karamelový dort
Foto: isifa.com

Kombinace čokolády a karamelu nemůže nikdy zklamat. Ozdobte dort malými cukrovými nebo čokoládovými vajíčky a dezert pro svátky jara je na světě.

Suroviny
křehké dortové těsto 375 g
Na karamelovou vrstvu:
máslo 150 g
kondenzované mléko 375 g
sůl 1 špetka
Na čokoládovou vrstvu:
tabulka hořké čokolády 100 g
máslo 60 g
kakaový prášek 3 lžíce
vanilkový extrakt 1 lžička
crème fraîche 2 lžíce
středně velká vejce 2 ks
práškový cukr na pocukrování
mini velikonoční vajíčka na ozdobu
Postup
1

Rozválejte těsto do velikosti dortové formy (i s okraji) a v potravinové fólii asi 30 minut nechte chladit v lednici.

2

Zahřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Pečicí plech dejte do trouby rozehřát.

3

Vychlazené těsto dejte do formy, vidličkou je dobře upěchujte na dno a okraje, položte na něj pečicí papír a na něj nasypte fazole. Formu s těstem dejte do trouby na rozpálený plech na 15 minut. Potom formu vyndejte z trouby, dejte pryč pečicí papír a fazole a vraťte zpět do trouby na 3–5 minut, dokud těsto nezačne lehce zlatovět. Vyndejte formu z trouby a stáhněte teplotu na 180 °C, u plynové na stupeň na stupeň 4.

4

Karamelová vrstva: Na hluboké pánvi nechte rozpustit na mírném ohni máslo, přidejte kondenzované mléko, sirup, sůl a míchejte, dokud se směs úplně nespojí. Směs nechte asi 10 minut mírně pobublávat za stálého míchání, aby se nepřichytila ke dnu, dokud nebude zlatá. Potom pánev sejměte z plotny, vylijte na těsto a dejte stranou.

5

Čokoládová vrstva: Do mísy nalámejte čokoládu, přidejte máslo a nechte v mikrovlnné troubě rozpustit, nebo směs rozpusťte ve vodní lázni. Do směsi nasypte kakao a vanilkový extrakt. Lehce vyšlehejte vejce a cukr a potom vyšlehejte s crème fraîche. Vmíchejte do čokoládové směsi. Vylijte do dortové formy na karamelovou vrstvu.

6

V troubě pečte 40–45 minut nebo dokud se náplň nespojí. Vyndejte dort z trouby a nechte asi 30 minut vychladnout. Potom jej vyndejte z formy a na dortovém talíři nechte zcela vychladnout. Práškovým cukrem pocukrujte těsně před podáváním. Můžete jej ozdobit dekoračními velikonočními vajíčky.

7

Prima tip: Dort je lépe podávat v pokojové teplotě než vychlazený, protože karamel by byl příliš tvrdý.

Čokoládovo-karamelový dort Foto: isifa.com

Čokoládovo-karamelový dort. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama