Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky

Doba přípravy:
Počet porcí: 150 ks
Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky  Foto:
Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky
Foto: Kitchenette.cz

Babiččiny čokoládové rohlíčky. Už leta nejoblíbenější cukroví moje a většiny rodinných známých, které ostatní vánoční cukrátka zastiňovalo. Vždy jsme rohlíčků dělali s mámou a babičkou Jiřinkou velké množství a každý rok mizely jako první.

Teď s odstupem let navíc oceňuji možnost připravit jejich bezlepkovou verzi, protože 50 g mouky (hladké, chlebové nebo například špaldové) můžete snadno zaměnit za pohankovou nebo bezlepkovou směs. Možná to oceníte i vy :)

 

Suroviny
mleté vlašské ořechy 250 g
třtinový moučkový cukr 200 g
mouka 50 g + na pomoučení
vejce 1 velké nebo 2 malá
špetka mořské soli
Krém:
pudink, vanilkový nebo čokoládový 1 sáček
mléko 250 ml
změklé máslo 250 g
třtinový moučkový cukr 160 g
kakao 3 lžíce
tuzemský rum 2 lžíce
Poleva:
tmavá čokoláda se 70 % kakaa 200 g
smetana ke šlehání 100 ml
Postup
1

Smíchejte všechny ingredience na těsto, pokud hodně lepí přisypte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte odležet alespoň hodinu v lednici.

2

Předehřejte troubu na 175 °C. Z vychlazeného těsta tvarujte malé rohlíčky. Postupuji tak, že si ukrojím kousek těsta a na lehce pomoučeném vále vytvořím tenký váleček, který nakrájím na odpovídající dílky, konce zaoblím a váleček ohnu. Pokládejte na pečicím papírem vyložený plech. A pečte přibližně 15 minut, hotové jsou, když začnou lehce zlátnout, ale dejte pozor, velmi rychle se spálí. Po upečení jsou rohlíčky velmi tvrdé a nemají příliš plnou chuť, ničeho se ale nelekejte, je to v pořádku, až je doplníte krémem a čokoládou po odležení krásně změknou a jejich chuť se zvýrazní.

3

Uvařte pudink běžným postupem s použitím pouze 250 ml mléka, to znamená s polovičním množstvím tekutin, vznikne tak velmi hustý pudink, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Než úplně vystydne, vmíchejte nebo vmixujte do něj 50 g másla (jinak by se utvořily hrudky a bylo by velmi těžké vyšlehat hladký krém). Zbylé máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte pudink, kakao, rum a stále šlehejte.

4

Hotový krém nanášejte na spodní lehce zploštělou stranu vychladlého rohlíčku pomocí zdobicího sáčku (babička natírala nožem). Krému by mělo být přibližně tolik, kolik je rohlíčku.

5

Čokoládu nechte rozpustit spolu se smetanou ve vodní lázni. Rohlíčky s krémem v polevě namáčejte. Je lepší, když poleva není příliš horká a rohlíčky s krémem v mezidobí skladujete někde v chladu, jinak by se krém mohl rozpouštět.

6

Hotové čokoládové rohlíčky odložte do krabice a nechte odležet v lednici nebo jinde v chladu. Za pár dní se vám odmění krásnou plnou chutí.

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky 2 Foto: Kitchenette.cz

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky 3 Foto: Kitchenette.cz

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky 4 Foto: Kitchenette.cz

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky  Foto: Kitchenette.cz

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky , Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta Pavleje

Objevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

 

 

 

Videa

reklama

reklama