Čokoládová pěna s malinami a koňakem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Čokoládová pěna s malinami a koňakem Foto:
Čokoládová pěna s malinami a koňakem
Foto: All

Pěnu můžete ozdobit také hoblinami bílé čokolády, čerstvými malinami nebo lístky máty.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
hořká čokoláda (50–70 % kakaa) 180 g
třtinový cukr dle chuti
máslo 1 lžíce
voda 75 ml
bílek 3 ks
Na malinovou omáčku:
máslo 3 lžíce
bílý cukr 1 lžíce
citronová šťáva 1 lžička
mražené maliny 100 g
koňak 1 velký panák
čerstvé maliny na ozdobení
Postup
1

Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte cukr, máslo a vodu a rozpusťte ve vodní lázni.

2

Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky a nechte vychladnout. Pak ušlehejte tuhý sníh z bílků.

3

Až čokoládová směs vychladne, sníh do ní lehce metličkou zašlehejte. Směs rozdělte do ozdobných misek nebo skleniček a dejte ztuhnout do chladničky aspoň na dvě hodiny. Před servírováním si připravte malinovo-koňakovou omáčku: v rendlíku rozpusťte máslo, nasypte na něj cukr a za stálého míchání ho na mírném plameni nechte rozpustit a velmi mírně zkaramelizovat.

4

Když začíná žloutnout, přidejte mražené maliny, zastříkněte je citronem a na velmi mírném plameni nechte jen prohřát (jestli už jsou teplé, poznáte snadno ochutnáním). Když jsou prohřáté, přidejte koňak a odstavte. Touto omáčkou, ještě teplou, zalijte vychlazenou čokoládovou pěnu a můžete podávat.

Čokoládová pěna s malinami a koňakem Foto:

Čokoládová pěna s malinami a koňakem Foto:

Čokoládová pěna s malinami a koňakem                            Foto: Karolína, domácí kuchařka

Videa

reklama

reklama