Čočkový chléb

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 chléb (1500 g)
Čočkový chléb  Foto:
Čočkový chléb
Foto: kuchařka Chléb

Tento nevšední chléb s čočkou a šalvějí chutná báječně obložený tenkými plátky studené pečeně. Vhodnou přílohou je dresink z 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce sherry a 1 lžíce šlehačky.

Suroviny
Na vložku:
čerstvá šalvěj 1/2 svazku
čočka beluga (případně čočka puy nebo horská) 150 g
ocet balzamiko 50 ml
cukr 1/2 lžičky (nebo víc podle chuti)
voda 200 ml
naložené papriky (ze sklenice) 200 g
Na těsto:
droždí 15 g (asi 1/3 kostky)
voda 350 ml
tekutý kvásek 50 ml
pšeničná mouka polohrubá světlá (typ 550) 350 g
chlebová žitná mouka (typ 1150) 150 g
sůl 10 g (asi 2 lžičky)
Navíc:
chlebová nebo obdélníková forma (asi 35 cm)
mouka na práci
tuk do formy
olivový olej na potření 2 lžíce
Postup
1

Den předem omyjte polovinu šalvěje, otřepáním ji osušte, lístky otrhejte a najemno nasekejte. Do hrnce dejte čočku, nasekanou šalvěj, ocet, cukr, 200 ml nálevu z papriky a vodu. Uveďte do varu a při mírném žáru vařte 15–20 minut. Vše nechte společně bobtnat 8 hodin nebo přes noc, než čočka vstřebá veškerou tekutinu.

2

Následující den nakrájejte papriky nadrobno. Na těsto rozpusťte droždí ve vlažné vodě v míse a smíchejte s kváskem. Přidejte mouku a na závěr sůl. Vše propracujte. Těsto hněťte v robotu 8–10 minut (4 minuty na pomalý, 4 minuty na rychlý stupeň) nebo ručně.

3

Na závěr zvolna vmíchejte nasáklou čočku a papriku. Poté těsto přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 20 minut.

4

Vymastěte formu. Zbylou šalvěj omyjte, osušte a lístky otrhejte. Těsto vložte do formy, posypte šalvějí a potřete vodou, aby příliš rychle nezhnědlo. Chléb nechte kynout dalších 20 minut ve formě.

5

Mezitím předehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 250 stupňů (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Plech s vodou vyndejte, chléb vložte do horké trouby (doprostřed) a snižte teplotu na 210 stupňů. Chléb dopékejte 30–35 minut. Ještě horký ho potřete olivovým olejem.

Čočkový chléb  Foto:

Čočkový chléb, foto: archiv kuchařka Chléb

Chléb - kuchařka

Chléb v hlavní roli

Bernd Armbrust

Pusťte se do pečení! V nové kuchařce Chléb najdete 70 receptů od mistra pekaře, jež potěší tělo i duši každého, kdo miluje čerstvý křupavý chléb.

Můžete si připravit klasické bochníky z různých koutů světa, sladké snídaňové chleby a rafinovaně plněné speciality. Mistr nabízí základní recepty na hranatý bílý chléb, rychlý žitný chléb a na přípravu vlastního kvásku, spoustu vědomostí a informací souvisejících s pečením chleba a podrobná vyobrazení postupů krok za krokem.

Vydalo nakladatelství IKAR, 2014

Videa

reklama

reklama