Čočková polévka se špenátem a česnekovým jogurtem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Čočková polévka se špenátem a česnekovým jogurtem Foto:
Čočková polévka se špenátem a česnekovým jogurtem
Foto: Marek Kučera

Pochází ze Středního východu a je neobyčejně lahodná, ukrývá v sobě snad všechny chutě a vůně této rozmanité oblasti se skvělou kuchyní.

Suroviny
olivový olej 2 lžíce
velká cibule nakrájená nadrobno 1 ks
velká mrkev nakrájená nadrobno 1 ks
česnek, rozdrcený 3 stroužky
sušené drcené chilli papričky 1 lžička
mletý římský kmín 2 lžičky
mletá sladká paprika 2 lžičky + k podávání
rajčatové pyré 1 lžíce
červená čočka 250 g
zeleninový vývar 1,5 litru
listový špenát, propláchnutý, bez stonků 400 g
sůl a čerstvě namletý pepř
citron k podávání
Česnekový jogurt:
česnek, rozdrcený 2 malé stroužky
Postup
1

Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, mrkev, česnek, chilli a trochu soli a pepře. Přikryjte a na mírném stupni smažte 7 až 8 minut, až zelenina zvláční a rozvoní se.

2

Hrnec odkryjte, přidejte mletý římský kmín a papriku a smažte několik vteřin, pak přidejte rajčatové pyré, čočku a vývar a uveďte do varu. Snižte příkon a mírným varem vařte 20 minut za občasného promíchání.

3

Mezitím si připravte jogurt – všechny přísady promíchejte a podle chuti jogurt osolte.

4

Do polévky vmíchejte rajčata a vařte ještě 5 minut. Osolte ji a opepřete. Špenátové listy stočte a nakrájejte na jemné proužky. Buď je vhoďte do horké polévky, nebo je rozdělte do misek a zalijte vroucí polévkou. Jakmile zvláční, posaďte nahoru bobek jogurtu, posypte trochou papriky a podávejte s dílky citronu k zakápnutí.

Článek

kořeněná čočková polvéka s křupavou slaninou Foto:

Oblíbená čočková polévka má mnoho podob. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Luštěniny jsou zdravé a v Čechách velmi oblíbené. Pokud i vy patříte mezi jejich milovníky, určitě oceníte výběr těch nejlepších receptů na čočkovou polévku.
Videa

reklama

reklama