Čočka s mangoldem, olivami a citronem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Čočka s mangoldem, olivami a citronem  Foto:
Čočka s mangoldem, olivami a citronem
Foto: Zeleninová kuchařka

K novovroční tradici patři čočka, která má přinést v následujícím roce peníze. Nic proti klasické čočce nakyselo, ale klidně to můžete zkusit trochu jinak – odlehčená verze se skvěle hodí k obvyklým předsevzetím.

Článek

Salát ze zelené čočky Foto:

22 nejlepších receptů s čočkou

Luštěniny patří mezi velmi zdravé potraviny, které by měl do jídelníčku zařadit každý. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a jsou i významným zdrojem bílkovin....
Suroviny
tmavozelená čočka 150 g
česnek 2 stroužky
mladý mangold 2 svazky
olivový olej 1 lžíce
olivy 2 hrsti
citron 1 ks
sůl
Postup
1

Čočku propláchněte, zalijte dvojnásobným množství vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte zhruba 10–12 minut doměkka. Odstavte a nechte dojít pod pokličkou.

2

Mezitím nakrájejte česnek a chilli papričku nadrobno, z mangoldu odřízněte stonky a podle chuti je nasekejte nadrobno. Listy nasekejte nebo natrhejte nahrubo.

3

V rozehřátém oleji orestujte česnek a chilli papričku. Jakmile zezlátnou, přidejte stonky mangoldu a restujte je 2 minuty. Mírně podlijte vodou a poduste zhruba 10 minut, až změknou. Přisypte listy a restujte 2 minuty. Vmíchejte čočku, olivy, zastříkněte citronovou šťávou, osolte a prohřejte.

PRIMA TIP: Existují dva druhy mangoldu – odrůdy řapíkaté a listové. Řapíkaté mají stonky růžové a listy žluté či bílé. Mangold listový má tenčí řapíky a jeho listy se zpracovávají podobným způsobem jako špenát. Mangold červený připomíná svým vzhledem listy červené řepy, ale strukturou je trochu odlišný. Z výživového hlediska je podobný špenátu, obsahuje železo, draslík, hořčík, vitaminy A, B, D a velmi důležitý vitamin C. Avšak pozor, všechny tyto složky jsou přítomny převážně zasyrova. Stonky restujte déle než listy, ale zbytečně to nepřehánějte.

Čočka s mangoldem, olivami a citronem  Foto: Čočka s mangoldem, olivami a citronem; foto: Zeleninová kuchařka

Zeleninová kuchařka Foto:

Zeleninová kuchařka

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma

Šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life sestavil kuchařku výhradně z rostlinných surovin vypěstovaných v Čechách. Bezmála sto výtečných lehkých a samozřejmě zdravých receptů doplňuje výletem na farmu a ukázkou pěstování a zpracování jednotlivých surovin. Kniha je rozdělena do kapitol podle sezony, čímž se stává skvělým průvodcem vaření z farmářských bedýnek nebo z nákupu na farmářském trhu. Petr Klíma umně kombinuje zeleninu, obiloviny a luštěniny a přirozeně tak v pokrmech omezuje lepek a cukr. Všechny recepty jsou veganské, nepoužívají tedy ani mléko ani vejce. Pokud hledáte inspiraci, jak začít vařit zdravěji a chutně, právě jste ji našli.

Vydává Smart Press.

Videa

reklama

reklama