Čočka s jarním lupením

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Čočka s jarním lupením  Foto:
Čočka s jarním lupením
Foto: Květinová kuchařka / David Turecký

Mám ráda všechny luštěniny a nejraději na studeno. Nikdy je nezahušťuji moukou a nejraději vytvářím rozličné saláty. Přidaná zelenina, a to jak čerstvá, tak nakládaná, je pokaždé jiná. Málokdy je udělám dvakrát stejně, přesto jsou si vždycky přinejmenším vzdáleně podobné.

Myslím, že tajemství lahodnosti mých luštěninových výtvorů spočívá v tom, že nešetřím olejem ani kořením.

Suroviny
vařená červená čočka 200 g
směs bylin (třeba šťovíku, bršlice kozí nohy, kerblíku, kozlíčku polníčku) 200 g
vinný ocet 40 ml
mletý římský kmín 1 lžička
dijonská hořčice 1/2 lžičky
sůl
Postup
1

Čočku uvařte doměkka. Červená čočka je loupaná, proto se nemusí namáčet a stačí jí 10 minut varu. Uvařenou čočku slijte přes cedník a odložte do misky, než připravíte zálivku.

2

Ocet smíchejte s hořčicí, kořením a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku. Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Snažte se, aby se vám čočka nerozpadala pod rukama nebo čímkoliv jiným, čím mícháte salát. Nechte vychladnout, než budete přidávat zelené byliny.

3

Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Šetrně promíchejte s vychladlou čočkou. Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezavadly a zůstaly svěží. Podle libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek.

4

Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.

Čočka s jarním lupením  Foto:

Čočka s jarním lupením, na obrázku čočka s mladou bršlicí, kerblíkem, šťovíkem a květy šťavelu    
Foto: David Turecký / Květinová kuchařka

Květinová kuchařka – jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Květinová kuchařka Foto:

Jana Vlková

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Foto receptů: David Turecký, Ilustrace herbáře: Pavla Dvorská

Nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz za 449 Kč

Videa

reklama

reklama