Cobbler aneb Švestky pod pokličkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Cobbler aneb Švestky pod pokličkou  Foto:
Cobbler aneb Švestky pod pokličkou
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Zejména Američané i Britové milují jednoduché dezerty zvané cobbler, kdy se pod pokličkou z křupavého těsta skrývá šťavnatá ovocná náplň.

Nejde tak úplně o obrácené koláče (neobracejí se), ani o koláče jako takové (náplň nespočívá na těstě nebo v něm), ale o samostatnou dezertní kategorii, kde je obojí – šťavnatá náplň i křupavé těsto. Je to rychlé, snadné, skvělé a efektní.

Nové recepty se švestkami najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny
Náplň:
čerstvé švestky nebo slívy, vypeckované a nakrájené na kousky 1 kg
Těsto:
kypřicí prášek 1 a 3/4 lžičky
hrubá sůl 3/4 lžičky
studené máslo nakrájené na kostičky 85 g
smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml + na potření
cukr krystal na posypání
případně neslazená šlehačka k podávání
Postup
1

Nejprve dejte do kastrolu vařit švestky s cukrem na středním stupni a za občasného promíchání, až se začnou trochu rozpadat, trvá to asi 12 minut. Vmíchejte citronovou šťávu. Rozvar nechte úplně vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 180 °C, mřížku umístěte do spodní třetiny trouby a dejte pod ni plech. Mouku promíchejte v míse s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidejte máslo a jídelním nožem nebo prsty ho zapracujte k suchým přísadám, až vzniknou kousky velikosti hrášku.

3

Přidejte smetanu a zpracujte na hrubší, stále trochu drolivé těsto, které na pracovní ploše asi dvakrát prohněťte, až bude hladké. Vytvarujte ho do kulaté placky asi 1 cm vysoké a rozkrojte ji na osm dílů.

4

Zavřeninu rozestřete po dně kulaté formy (přebytečnou uchovejte v chladu na jiné použití), pokryjte díly těsta, potřete ho smetanou a posypte hrubým cukrem. Vložte do trouby a pečte, až bude náplň bublat a těsto zezlátne, trvá to asi 50 minut. Pokud bude těsto hnědnout příliš rychle, pokryjte ho volně kusem alobalu. Nechte vychladnout a podávejte, případně s trochou zbylé zavařeniny a šlehačkou.

Cobbler aneb Švestky pod pokličkou  Foto: Cobbler aneb Švestky pod pokličkou; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Článek

Crumble - nejrychlejší letní dezert  Foto:

Crumble: nejrychlejší letní dezert s křupavou pokličkou

Léto s nádechem staré dobré Anglie… Pijete čaj a z misky uždibujete svůj crumble. Nejjednodušší a nejuniverzálnější anglosaský moučník, který budete chtít dělat pořád...

Videa

reklama

reklama