Cizrnová polévka s šafránem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Cizrnová polévka s šafránem Foto:
Cizrnová polévka s šafránem
Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Nejoblíbenější polévka mojí kamarádky Blanky. Recept jsem jí musela poslat uprostřed oběda, na který jsem jí pozvala. „No fakt se nezlob, ale radši mi to pošli hned, pak bys na to mohla zapomenout. Znáš se,“ smála se a cpala se...

Suroviny
sušená cizrna 350 g
cibule 1 ks
olivový olej 1 lžíce
česnek 1 stroužek
drcený šafrán 2 g
rajčata, oloupaná 4 ks
špenát 300 g
sůl
snítky tymiánu na ozdobu
Postup
1

Cizrnu namočte přes noc do studené vody, aby změkla. Druhý den dopoledne, když se chystáte vařit polévku ji pořádně propláchněte pod tekoucí vodou. Proplachujte, dokud není odtékající voda čirá. Pak cizrnu nasypte do čistého hrnce, zalijte ji 1,5 litrem vody a vařte 45-60 minut do změknutí. Pěnu sbírejte. Pak sceďte, vývar uschovejte. Jemně nasekanou cibuli opečte na oleji ve velkém hrnci.

2

Přidejte česnek, vlijte trochu vývaru z cizrny a v hrnci rozmíchejte i šafrán. Pak přidejte rajčata, okapanou cizrnu a zalijte asi 750 ml vývaru z cizrny, případně dolijte vodou. Vařte 15 minut. Na posledních 5 minut přidejte do polévky i špenát. Podle chuti osolte. Podávejte ozdobené tymiánem.

Cizrnová polévka s šafránem Foto:

Cizrnová polévka s šafránem, foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Kuchařka z ostrova

Karolina Konečná

Kuchařka z ostrova 2 Foto:

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Další recepty z této kuchařky a k tomu osobní reportáž autorky po ostrově Sardinie, včetně tipů, co jíst, co nakoupit a kam se podívat, najdete v letním čísle časopisu Prima Fresh, které je právě v prodeji:

Článek

Prima FRESH léto 2015  Foto:

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Uteklo to jako jarní deště a právě vychází zbrusu nové letní číslo časopisu Prima Fresh, které je plné skvělých receptů a nápadů, jak si užít léto.
Videa

reklama

reklama