Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou  Foto:
Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou
Foto: Biokuchařka Hanky Zemanové

Patří mezi vaše oblíbená jídla slepice na paprice, ale rádi byste jedli zdravější a lehčí jídla? Vyzkoušejte bezmasou cizrnovou verzi v bio kvalitě podle Hanky Zemanové.

Vaření cizrny nebo jiných luštěnin:

Propláchnutou cizrnu namočte na 5–10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 min. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí cca 1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si nechte na omáčku.

Suroviny
200 g cizrny v sušeném stavu nebo 1 plechovka cizrny
větší cibule nakrájená najemno 2 ks
sladká mletá paprika 1 lžíce
mořská sůl
voda nebo vývar z cizrny 1/2 l
větší pórek nakrájený našikmo 1 ks
sójová smetana 250 ml
granulovaný biobujón na dochucení
citronová šťáva
Postup
1

Ve větším kastrolu orestujte cibulku na sezamovém oleji, přidejte sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar a povařte doměkka.

2

Mezitím si rozmixujte polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru. Zvládne to i ruční ponorný mixér. Tím máte připravené skvělé zahušťovadlo.

3

V hrnci, ve kterém jste vařili cibulku, ji ponorným mixérem také rozmixujte. Přidejte do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny. Přidejte pórek a krátce povařte.

4

Pokud chcete opravdu krémovou chuť, přilijte sójovou smetanu, která je k luštěninám lépe stravitelná než živočišná smetana. Dochuťte citronovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.

Prima tip: Servírujte s celozrnnými těstovinami nebo opečenými jahelnými či kukuřičnými knedlíky, které koupíte ve většině bioprodejen už hotové. Jinou, ale také skvělou chuť dodá omáčce tahini, trochu česneku a citronové šťávy.

Cizrna Foto: Thinkstock

Cizrna. Foto: Thinkstock

 

CIZRNA

Cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly již starověké civilizace před 7000 lety, včetně Egypťanů, Řeků i Římanů. Někdy se jí říká římský hrách. Chutná trošku po oříškách a trochu jako kaštany. V každém případě je moc dobrá.

Obsahuje téměř všechny vitaminy a minerální látky, nejvíce obsahuje železa, vápníku, hořčíku a draslíku. Má též vyšší obsah zdravých tuků, tzv. mastných kyselin typu omega-3, které působí jako prevence různých onemocnění, zpevňují cévy, udržují jemnou a pevnou pokožku a působí protizánětlivě. Vláknina v cizrně působí jako prevence tzv. civilizačních onemocnění. V kombinaci s obilovinami je výborným zdrojem dobře využitelných bílkovin a aminokyselin. Cizrna spolu s červenou čočkou a fazolkami adzuki patří k nejlépe stravitelným luštěninám.

Biokuchařka Hanky Zemanové

Naučte se vařit a jíst BIO

Biokuchařka Hanky Zemanové je ojedinělá knížka, která vás naučí orientovat se v nabídce biopotravin a především vás naučí, jak z nich uvařit chutné jídlo.

Kromě podrobných receptů a krásných fotek zde najdete i zajímavé informace o jednotlivých produktech i osvědčené tipy autorky. Pokud chcete žít zdravěji a příroda vám není lhostejná, je toto ta správná kuchařka pro vás.

Vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2006, v současnosti je k dostání 2. aktualizované vydání.

Videa

reklama

reklama